Bezártak egy szentpétervári egyetemet, amit Soros György is támogatott

oktatás
2016 december 11., 19:14
comments 141

Szerdán egy december 7-re datált hatósági döntésre hivatkozva visszavonták az 1994 óta működő Szentpétervári Európai Egyetem (European University at St. Petersburg, EUSP) engedélyét, így ott már nem is tartanak órákat. Az EUSP 2007-től működtethetett doktori képzést is, több mint 94 oktató tanított itt, és főleg a társadalomtudományos képzések domináltak, szociológusokat, antropológusokat, történészeket és közgazdászokat is oktattak az EUSP-n.

A hivatalos indoklás szerint az egyetem sorozatosan megsértette az egyetemi oktatásra vonatkozó állami szabályokat, de az is belejátszott, hogy az ott oktatott tananyag alapján kritizálni lehetett az orosz kormány, és az egyetemet olyan nyugati alapítványok pénzelték, mint Soros György alapítványa, a George Soros Foundation, a John and Catherine MacArthur Foundation, a Ford Alapítvány, a Spencer Foundation, a Carnegie Foundation, és a Foundation ZEIT-Stiftung.

Októberben már felfüggesztették az újabb diákok fogadását, és az is előfordult, hogy egy-egy külföldi diák nem kapott beutazási engedélyt Oroszországba a diplomavédéshez. A Moscow Times azt írja, hogy áprilisban már felfüggesztették az egyetem engedélyeit, de abból csak annyi lett, hogy az egyetem nem bocsáthatott ki diplomákat. (Novaja Gazeta via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.