John McCainék ki akarják vizsgáltatni, milyen szerepük volt az oroszoknak az amerikai elnökválasztásban

2016 december 11., vasárnap 21:10
174

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője, John McCain, a fegyveres erőket vizsgáló bizottságot vezető republikánus szenátor, illetve Lindsey Graham republikánus és Jack Reed demokrata szenátor közleményt adott ki arról, hogy kongresszusi vizsgálóbizottság felállítását sürgetik, mert aggódnak az elnökválasztás előtti hackertámadások miatt.

„Demokrata pártiaknak és republikánusoknak együtt kell működniük, hogy alaposan kivizsgálják ezeket az incidenseket és átfogó megoldást dolgozzanak ki további hasonló hackertámadások megakadályozására” – közölte a négy szenátor.

John McCain márciusban (Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP) Fotó: WIN MCNAMEE

Donald Trump megválasztott amerikai elnök ma egy tévéinterjúban nevetségesnek nevezte azokat a hírszerzési jelentéseket, amik szerint internetes támadásokkal Oroszország az ő érdekében beavatkozott volna a novemberi amerikai elnökválasztás kampányába. „Szerintem ez nevetséges. Úgy gondolom, ez csak egy újabb kifogás. Nem hiszem el” – mondta Trump a Fox News Sunday című műsorban, amit még szombaton vettek fel. A megválasztott republikánus elnök a demokratákat vádolta meg azzal, hogy ilyen híreket terjesztenek a médiában, és kijelentette: nem hiszi el, hogy a jelentések tényleg a CIA-től származnának.

Amerikai hírszerző ügynökségek korábban arról tájékoztatták a törvényhozást és a kormányt, hogy Oroszország az utóbbi időben egyre több hackertámadást követett el, ami magában foglalta azt is, hogy – olykor titokban – beavatkozott több európai országban, illetve az USA-ban zajló választási kampányba is.

Egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: a hírszerzési ügynökségek „nagy biztonsággal” arra a következtetésre jutottak, hogy orosz kollégáik nem pusztán irányították a Demokrata Párt szervezetei és vezetői elleni internetes támadásokat, de mindezt kifejezetten azzal a céllal tették, hogy kárt okozzanak a demokrata párti jelöltnek, Hillary Clintonnak.

Harry Reid, a leköszönő demokrata szenátusi vezető azt állítja, az FBI eltussolt információkat az orosz hackerek beavatkozásáról, hogy Trumpnak kedvezzen. Reid James Comey FBI-igazgatót az FBI hírhedt alapítójához, a tisztességtelen módszerekkel dolgozó J. Edgar Hooverhez hasonlította, és a lemondását követelte. (MTI, CNN, Guardian)