Tíz elektor a CIA igazgatójától az orosz kavarás vizsgálati anyagát követeli

Tíz elektor (köztük 9 demokrata és 1 republikánus) nyílt levélben fordult a CIA főnökéhez, hogy tájékoztassa őket egészen részletesen, hogyan befolyásolták az oroszok az elnökválasztást.

Szombaton írta meg a Washington Post, hogy a CIA-nál létezik egy ilyen vizsgálati anyag, és eszerint Donald Trump mellett manipulálták orosz ügynökök a kampányt. Most e jelentés megállapításait kérték ki az elektorok.

Az amerikai választási rendszer értelmében minden államot a lakosság létszámával arányos számú elektor képvisel, és az elektorok választják meg végső soron az elnököt. Az elektoroknak a szokásjog szerint kötött mandátumok van: arra szoktak szavazni, amelyik jelölt az adott államban nyert. Így az elektorok december 19-i szavazása is csak formalitásnak tűnt, arra lehetett számítani, hogy Donald Trump simán megnyeri a szavazást.

Most is messze ez a legvalószínűbb forgatókönyv, ám a CIA-s jelentés még bekavarhat, hiszen az elektorokat nem kötelezi semmi, hogy úgy szavazzanak, ahogy erre a nép felhatalmazta őket. (thehill.com)