Az amerikai titkosszolgálati csúcsvezetők nem látják bizonyítottnak, hogy az oroszok Trump érdekében kavartak

2016 december 13., kedd 12:01
41

Az amerikai titkosszolgálatok csúcsszerve, a 17 titkosszolgálat munkáját felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatala (ODNI) nem karolta fel a CIA olvasatát arról, hogy Oroszország Donald Trump megválasztása érdekében avatkozott volna be az amerikai elnökválasztási folyamatba.

Ez a három magasrangú tisztviselőtől származó információ jól jöhet Donald Trumpnak, aki a hétvégén nevetségesnek nevezte a CIA elemzését. Ugyanakkor érdemes tisztázni, hogy a CIA eleve csak a meglévő információkból levont következtetésként közölte azt, hogy az oroszok Trump érdekében járhattak el.

Erre abból következtettek, hogy az orosz hackerek a korábbi ismeretekkel szemben nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok központi szervereit is feltörték, de

csak a demokratákat kellemetlenül érintő információkat szivárogtattak ki.

Büntetőjogi értelemben ez még nem bizonyíték, ahhoz tisztában kéne lenni az orosz vezetés döntéseivel. "Ezzel természetesen nem lehetnek tisztában, mert nincsenek ügynökeink az orosz döntéshozói körökben" - mondta az egyik ODNI-tisztviselő a Reutersnek.

Ugyanezért nem volt hajlandó beállni a CIA következtetései mögé az FBI sem, mert az FBI, szemben a hírszerzéssel, az igazságszolgáltatás része. Vagyis az FBI minden esetben igyekszik olyan bizonyítékokat szerezni, amelyek bíróság előtt is megállnak. A CIA elemzése nem ilyen, az csak

az ismert tényekből levont logikus következtetés.

"Nem azt mondjuk, hogy a CIA téved, csak azt, hogy nem tudják bizonyítani az orosz szándékot" - mondta erről a Reuters egyik forrása. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt