Német kormánypárti politikusok büntetnének az álhírekért

INTERNET
2016 december 13., 10:18
comments 116

A parlamenti választásokhoz közeledve egyre nő a média manipulációjától való félelem a német kormánypárti politikusok körében, akik közül többen sürgették az álhírek terjesztőinek büntetőjogi felelősségre vonását.

„Szerintem kiemelt szigorúsággal kellene kezelni azokat az álhíreket, amik a választási kampányt akarják befolyásolni”

– mondta Ansgar Heveling, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa és a Bundestag belügyi bizottságának elnöke a Rheinische Postban megjelent nyilatkozatában.

Heveling azzal gyanúsítja Moszkvát, hogy a német közvélemény befolyásolására készül a 2017-es parlamenti választások előtt.

„Oroszországnak az az érdeke, hogy megossza és elbizonytalanítsa társadalmunkat. Nagy a veszély”

– idézte a CDU politikusát a Passauer Neue Presse.

A CDU igazságpolitikai szakértője, Patrick Sensburg is úgy vélte, hogy „az állam destabilizálása érdekében indított, célzott dezinformációt büntethetővé kellene tenni”.

Ez a hír mondjuk pont nem volt kamu
photo_camera Ez a hír mondjuk pont nem volt kamu

A koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann szerint a helyzet súlyosságához fognak igazodni a jogi keretek. „A kitalált hírek, az összeesküvés-elméletek, a gyűlölet és az uszítás” elleni harcban a koalíció „következetesen ki fogja meríteni a fennálló jogi kereteket, és szükség esetén szigorítani fog azokon” – mondta. Oppermann kötelezné a Facebookot, hogy azonnal törölje a bizonyíthatóan álhíreket, illetve tegyen közzé helyreigazítást.

Az SPD hétfőn a többi pártot is felszólította, hogy sorakozzanak fel a kormánykoalíció mögött az álhírek elleni harcban, és ne használják fel politikai előny kovácsolására az információk valódiságával kapcsolatos kételyek keltését.

Tegnap írtuk arról, hogyan lehet felismerni a kamuhíreket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.