A szakértő állítja: nem állította a Tényeknek, hogy Gyurcsány=Vona

media
2016 december 14., 13:42
comments 123

A TV2 ironikusan Tényeknek nevezett hírműsora tökéletes „Vona Gábor majdnem egyenlő Gyurcsány Ferenc” egyenletet írt föl kedd esti, paródiának is beillő adásában.

Valami hasonló persze várható volt azok után, hogy a legújabb kormányzati mánia szerint Jobbik-MSZP koalíció érik a Fidesz ellen, amit a fideszes valóságértelmezés szerint igazol az a tény is, hogy egyik ellenzéki párt sem szavazta meg a kvótaellenes alkotmánymódosítást.

A tévében vázolt egyenlet viszont propaganda-különdíjat érdemelne: a Jobbik elnöke elleste a minden hájjal megkent, rutinos ex-miniszterelnök kézmozdulatait, gesztikulál, sőt még a hangját is úgy és akkor emeli fel, mint Gyurcsány.

Az ilyen „kiszúrtuk”-riportok fontos kelléke a szakértő, aki rámutat, elemez és végül tudományosan igazolja az újságíró feltételezését. A klasszikus iskola szerint jól jön ilyenkor egy politikai és egy szakmai megmondóember is.

Előbbinek a mindig élére vasalt, jólfésült, nemzetközi tájékozottságot sugárzó ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum jogásza jutott, aki szerint Európában sok helyen látjuk, hogy összeérnek a bal- és jobboldali szélsőségek, és lám, már nálunk is.

A független, kommunikációs szakértő szerepét ezúttal Perlaky Papp Józsefre, a BKF-ből lett Metropolitan Egyetem oktatójára, a kommunikáció, stratégiai marketing és kríziskommunikáció szakirányvezetőjére, egyetemi docensre osztották. Csakhogy a valóságban Perlaky Papp egészen másról beszélt, mint amit a riport kikavart a szavaiból.

link Forrás

„Megdöbbentő a hasonlóság Gyurcsány és Vona között, mondja a szakértő, egyetemi docens, aki szerint a Jobbik elnöke elkezdte utánozni a volt kormányfő, ugyanúgy gesztikulál, hasonlóan hangsúlyoz, olyan mintha ugyanaz lenne a beszéd tanáruk” – vezette föl a riportot Marsi Anikó, a képen pedig Gyurcsány- és Vona-beszédekből kivágott részletek, a szerkesztő be is karikázza: mindkét politikus ugyanúgy mozgatja a kezét.

Később, már a riporter, azzal folytatja, hogy „Perlaky Papp József, a Metropolitan Egyetem docense szerint az elmúlt időszakban Vona Gábor gesztikulációja, testnyelve megváltozott. Ebben egyre jobban hasonlít Gyurcsányhoz, főleg, amikor saját híveihez beszél.”

link Forrás

De ezek csak állítólagos idézetek Perlaky Papptól, a riportba bevágott interjúrészletekben, tehát a docens szájából ilyesmi nem hangzik el.

A szakértő a felvételen azt magyarázza, hogy Vona az elmúlt egy évben profibban gesztikulál, ami néhány hónapja még esetlennek tűnt, azóta előbb tanulttá, majd látványossá vált. Inspirálja az Orbánnal folytatott szemtől szembeni vita, felfokozottabb hangulatban vitázik, erőteljesebben intonál, és érdekes még, hogy az ATV-ben már magabiztosan mosolyog, pedig ott korábban szorongatták a jobbikosokat.

„Amikor megláttam milyen anyagban lettem bioszakértődíszlet Arany János jutott eszembe, aki amikor megjegyzést fűztek a művéhez csak annyit mondott: gondolta a fene. Mondta a fene, hogy Vona Gyurcsányt másolja. Professzionálisabban használja egy ideje a testbeszéd elemeit, láthatóan foglalkoznak vele ilyeneket meg sok hasonlót mondtam... A kezdeti szomorúság után csak annyit gondolok még erről, hogy mennyivel jobb az élő beszélgetés és hogy kiváló esettanulmány lesz ebből a katedrán...”

– kommentelte Török Gábor Facebook-oldalán Perlaky Papp, akit megkérdeztünk írásban az interjú részleteiről.

A docens azért keresték meg a Tényektől, hogy elemezze Gyurcsány és Vona testbeszédét. Fél órát beszélgettek az újságíróval. Előbbiről azt nyilatkozta: rutinosnak számít a politikában, Vonát pedig valószínűleg tréningezték az elmúlt egy évben. Mindketten használnak testbeszédet, mint minden profi politikus, de hogy egyik tudatosan másolná a másikat, erről nem esett szó.

„Elhangzik a riportban, hogy ugyanaz lehet a tanára, én ezt nem tudom, és nem is mondtam. Nyilván ez is szerkesztői vélemény lehet” – írta a tanár, miközben a riport egyértelműen neki tulajdonítja ezt a feltételezést. Tényleg hasonlóak a két politikus gesztusai, írja, de „itt az a kérdés inkább, hogy ez fontos megállapítás-e valójában? Azt is megvizsgálhatjuk ilyen erővel, hogy öltözködésben másolják-e a politikusok egymást, hogy mindenki sötét színű, kék, szürke öltönyben jár.”

A tanár annyit nyilatkozott csak a TV2-nek, hogy Vona első számú kihívója akar lenni a kormányfőnek, néppárti vezetőként igyekszik feltűnni, és profibban kommunikál, de őket maximum „a lehetséges kihívói szerepért való versengés igénye sodorta egymás mellé”. Ezzel szemben a riport végén az a megállapítás hangzik el, hogy Perlaky Papp szerint ez egy stratégiaváltás eredménye, a Jobbiknak ugyanis „most még szüksége van a baloldalra”.

Egy tévés riportban a riporter kénytelen bizonyos dolgokat saját szavaival összefoglalni egy interjúból, mert nincs idő egy hosszabb beszélgetés minden részletét összevágni, így lendületesebb, fogyaszthatóbb a klip. Az viszont a kevésbé elegáns szerkesztői gyakorlat része, amikor a riport mondandóját úgy próbálja az alannyal legitimálni, hogy az állítás az ő szájából el sem hangzott. Történt nemrég hasonló eset a Vajna-tévé hírműsorában; néhány hete Iványi Gábortól egy évekkel ezelőtti nyilatkozatot játszottak be egy hajléktalanokat gyalázó riportba.

Perlaky Papp korábban vagy 30-szor szerepelt TV2-s hírműsorban, azt írta, korábban semmilyen hasonló problémája nem akadt a műsorszerkesztéssel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.