33 milliárdosra nő jövőre Andy Vajna fekete luka

POLITIKA
2016 december 16., 18:49
comments 94

A parlament a múlt héten fogadta el a filmtörvény módosítását, aminek egyik fontos eleme volt, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap által kezelt letéti számla keretösszegét ezentől nem törvényben szabályozzák, hanem egyszerű rendeletben állapítja meg a kormány.

A magyar cégek adókedvezményért cserébe erre a számlára fizetnek be támogatásokat, amiből aztán a magyar állam kifizeti a külföldi filmgyártók által visszaigényelhető 25 százalékos gyártási támogatást.

A számla kerete idén még 14 milliárd forint volt, de a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Andy Vajnáék 2017-ben már 33 milliárd forint felett rendelkeznek.

Ugyanis a kormány most ennyiben állapította meg a letéti számla összegét.

Csakhogy a focipénzekhez hasonlóan a filmgyártásra fordítható taopénzek áramlásáról és letéti számla mindenkori állapotáról sem lehet sokat tudni, ezért nem világos, mennyire éri meg az államnak a külföldi produkciók támogatása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.