33 milliárdosra nő jövőre Andy Vajna fekete luka

2016 december 16., péntek 18:49
103

A parlament a múlt héten fogadta el a filmtörvény módosítását, aminek egyik fontos eleme volt, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap által kezelt letéti számla keretösszegét ezentől nem törvényben szabályozzák, hanem egyszerű rendeletben állapítja meg a kormány.

A magyar cégek adókedvezményért cserébe erre a számlára fizetnek be támogatásokat, amiből aztán a magyar állam kifizeti a külföldi filmgyártók által visszaigényelhető 25 százalékos gyártási támogatást.

A számla kerete idén még 14 milliárd forint volt, de a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Andy Vajnáék 2017-ben már 33 milliárd forint felett rendelkeznek.

Ugyanis a kormány most ennyiben állapította meg a letéti számla összegét.

Csakhogy a focipénzekhez hasonlóan a filmgyártásra fordítható taopénzek áramlásáról és letéti számla mindenkori állapotáról sem lehet sokat tudni, ezért nem világos, mennyire éri meg az államnak a külföldi produkciók támogatása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt