Három ember megölését ismerte el Rodrigo Duterte

külföld
2016 december 16., 17:05

Néhány órával azután, hogy a Fülöp-szigeteki elnök szóvivője cáfolni próbálta a gyilkosságokról szóló híreket, Rodrigo Duterte a BBC-nek elismerte, hogy agyonlőtt három embert.

Hármat öltem meg közölük, Azt nem tudom, hogy mennyi lövedék fúródott beléjük abból, amit kilőttem, de ez történt, nem hazudok ezzel kapcsolatban”- jelnetette ki az elnök. Dutere először szerdán ismerte el üzleti vezetők előtt, hogy saját kezűleg végzett ki embereket, amikor polgármester volt.

Duterte katonái körében.
photo_camera Fotó: AFP/Richel Umel

Azt mondta a helyi rendőrséget akarta bátorítani ezzel. Duterte két évtizedig volt Davao polgármestere, ahol a bűnözői csoportok elleni harcával szerzett hírnevet magának. Sokan azzal vádolták, hogy halálosztagokat szervezet, amit a legújabb nyilatkozatai szerint egyáltalán nem szégyell. A gyilkosságokról már tavaly is beszélt, akkor azt mondta, hogy az áldozatait emberrablással és nemi erőszakkal vádolták. Bírósági ítélet azonban nem volt.

Júniusi hivatalba lépése után Rodrigo Duterte engedélyezte, hogy a rendőrök vagy akik csak kedvet kapnak hozzá, bárkit megöljenek, akit drogkereskedelemmel vádolnak. Az elnök pedig biztosítja, hogy senkit sem vonnak majd felelősségre ezért. Azóta közel ötezer ember halt már meg tisztázatlan körülmények között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.