Mégsem lehet büntetlenül átdátumozott ételt árulni Magyarországon

bűnügy
2016 december 16., 14:41
comments 125

Az elsőfokú ítéletet megváltoztatva a Budapest Környéki Törvényszék bűnösnek mondta ki a lejárt élelmiszerekkel kereskedő Mega-Trade-eseket.

Az elsőrendű vádlott, a német állampolgárságú E. S. F. I. hosszabb kereskedett élelmiszerrel Magyarországon, több cége is volt. 2002 és 2006 között hozta létre a M. E. G. A.-csoportot (M.E.G.A. Logistik Kft., MEGA-FOOD Kft. és a MEGA-FOOD DIS Kft.). A másodrendú váldott, az orosz állampolgárságú SZ. V. P. a M.E.G.A. Logistik Kft. törökbálinti raktárát felügyelte.

A társaságok külföldről hoztak be élelmiszert, amit nem sikerült eladni a gyártók által meghatározott szavatossági idők lejártáig, ott egyszerűen acetonos körömlakklemosó val eltüntették a dátumot, és újat írtak rá.

2005-2006-ban legalább 12 millió forint értékű terméket dátumoztak át.

A 2013-ban hozott első fokú ítéletben ezt simán megúszták. A Budakörnyéki Járásbíróság ugyanis felmentette a vádlottakat.

Az indoklás szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a cégcsoport valóban átdátumozta az élelmiszereket, az azonban nem volt kétséget kizárólag bizonyítható, hogy a forgalomba hozatal vagy a fogyasztás időszakában a termékek rossz minőségűek lettek volna.

A másodfokú bíróság mai ítéletében ezt másként látta. A hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van, amit az előállító köteles a terméken megfelelő formában jelölni. Ennek az időnek az elteltét követően azonban – függetlenül attól, hogy az még fogyasztható-e vagy sem – a forgalmazás kizárt, illetve külön engedélyhez kötött.

A forgalomból kizárt – élelmiszer-biztonsági szempontból hulladéknak számító – termék pedig jogilag akkor is rossz minőségű terméknek tekintendő, ha egyébként még fogyasztható.

A vádlottak azzal, hogy ezt az eljárást kikerülve, a szavatossági idők meghamisításával, a fogyasztókat megtévesztve jó minőségűként forgalmaztak rossz minőségű termékeket, bűncselekményt valósítottak meg és jogosulatlan bevételhez is jutottak.

Ezért rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt a bíróság E. S. F. I. rendű vádlottat 1 év 7 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 millió forint pénzmellékbüntetésre, SZ. V. P. II. rendű vádlottat 1 év 3 hónap szabadságvesztésre és egymillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

A bíróság mind két vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A büntetőügy III. fokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

(A címlapfotó illusztráció.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.