Orbán visszahívta a terembe az újságírót, akit az arrogáns sajtófőnöke kidobott a brüsszeli sajtótájékoztatóról

Média
2016 december 16., 15:10
comments 323

Ha a sajtót kell a legostobább módszerekkel elhárítani, Orbán Viktor mindig számíthat Havasi Bertalanra. A sajtófőnök saját testével szokta védeni Orbánt a kérdezni merészelő újságíróktól itthon és külföldön is.

Most viszont annyira túlszerepelte magát Havasi Brüsszelben, hogy Orbán Viktornak kellett helyrehoznia a főnökéért bármire képes sajtófőnök teljesen felesleges pökhendi fölényeskedését.

Az Eurológus írta meg részleteiben a sztorit. Orbán az EU-csúcs után sajtótájékoztatót tartott, de nem a Miniszterek Tanácsának az épületében, hanem a magyar állandó képviseleten. A sajtótájékoztatóra regisztrált a Népszabadság volt tudósítója, Halmai Katalin is, aki a lap bezárása után blogot ír európai uniós ügyekről. A jelentkezését elfogadták.

Orbán érkezése előtt pár perccel azonban jelezték Halmai Katalinnak, hogy menjen el, Havasi Bertalan szerint ugyanis nincs semmi keresnivalója a sajtótájékoztatón.

A Klubrádió munkatársa, Nemes Gábor a sajtótájékoztatón tiltakozott az ellen, ahogy Havasi kezeli a sajtót, hiszen Halmai továbbra is akkreditálva van, és szabadúszóként dolgozik. Szerinte jobb lett volna a szokásoknak megfelelően az uniós Miniszterek Tanácsában tartani a sajtótájékoztatót, mert onnan nem lehet csak úgy kidobni egy újságírót, míg a magyar diplomáciai területnek számító állandó képviseletről a jelek szerint igen.

Havasi válasza az volt, hogy a jegyzőkönyv számára rögzítették a tiltakozást, majd visszakérdezett, hogy „Megjelenik még Brüsszelben a Népszabadság, ön így tudja?”.

Aztán azzal hárított, hogy kicsi lenne a terem, ha minden blogírót meghívnának és beengednének. Ami azért volt vicces, mert miközben 8 vagy 9 újságíró volt a teremben, üres maradt még vagy negyven szék.

Amikor Nemes visszakérdezett, hogy Havasi helyproblémát lát-e, arra Havasi már nem reagált, Orbán viszont igen:

„Ezt egy javaslatnak tekintjük, amit meg fogunk fontolni.”

Mint kiderült, Orbán tényleg megfontolta, és a sajtótájékoztató után visszahívta Halmai Katlaint, aki egy közeli kávézóban volt.

Az újságíró utóbb azt mesélte az Eurológusnak, hogy udvarias párbeszéd zajlott le köztük, Orbán Viktor barátságos hangot ütött meg. Érdeklődött, hogy mivel foglalkozik most, és beszélgettek a magyar sajtóról. Orbán sajnálatát fejezte ki, hogy így alakult a sajtótájékoztató, különösen, hogy egy hölgyet küldtek el róla.

Havasi Bertalan pedig ahelyett, hogy ezután csendben maradt volna, közleményt adott ki, amit szó szerint idézünk.

„Havasi Bertalan: Sajtótájékoztatót újságíróknak szervezünk

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a jövőben is a ténylegesen létező sajtóorgánumok számára tudósítói tevékenységet végző újságírók részére szervez sajtótájékoztatókat.
Ezen kívül természetesen léteznek más kategóriák is: lakossági fórum, közérdekű adatigénylés, blogírás stb., de ez nem tartozik a Miniszterelnöki Sajtóiroda hatáskörébe, ezekkel más szervezeti egységek foglalkoznak.
A sajtómunkának, a sajtótájékoztatóknak is megvan a maguk rendje, ezt a továbbiakban is érvényesíteni fogom.
A miniszterelnök a sajtótájékoztató után egyébként személyesen fogadta Halmai Katalin magyar állampolgárt, és beszélgetett vele. Ezen amúgy a hölgy elmondta, hogy jelenleg «nem tudósít senkit» és «nem ír sehova»”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.