Ausztria már minden éjjeli tehervonatot átkutat, ami Olaszországból érkezik

Az osztrák hatóságok megkezdték az Olaszország felől érkező tehervonatok átvizsgálását, hogy a vonatok alvázaira felkapaszkodó migránsokat megállítsák, és megakadályozzák a további haláleseteket. Ahogyan beköszöntött a hideg idő, Európa féli feléből egyre több migráns indul meg nyugati célja felé, és akinek nincs pénze embercsempészt fogadni, az sokszor tehervonatokra felkapaszkodva próbál haladni.

A magyar-szerb határon is sokan igyekeznek így átjutni, egy hete például egyetlen vonaton majd 70 potyautast találtak.

Így utazni azonban nagyon veszélyes. Az osztrákok is ezért kezdték el a vonatok ellenőrzését: náluk még a hideg hegyi időjárás is rontja a migránsok túlélési esélyeit. December elején egy eritreai férfi és női társa halt meg Ausztria Tirol tartományában, miután leestek egy tehervonatról, ami teherautókat szállított Ausztriába. Valószínűleg ők is a kerekekhez közel, az alvázon bújtak el, de a hideg miatt elveszthették az eszméletüket. A vonat mindkettejüket halálra zúzta a sínek közt.

November eleje óta az osztrákok már 90, többségében afrikai bevándorlót szedtek le Tirolban az Olaszországból Németországba tartó tehervonatokról.

Az osztrák hatóságok a migránsok növekvő száma miatt úgy döntöttek, hogy este 10 és reggel 6 között kivétel nélkül minden, Olaszország felől érkező tehervonatot megállítanak és átvizsgálnak. (Reuters)