Meghalt Dr. Henry Heimlich, a Heimlich-féle műfogás megalkotója

Szombaton, 96 éves korában meghalt Dr. Henry Heimlich, amerikai orvos, aki a róla elnevezett, félrenyelés okozta fulladás elleni műfogás feltalálásával vált ismerté. A fogást széles körben tanítják, Magyarországon is sokan találkozhattak vele, ha máshol nem, hát a jogosítvány megszerzéséhez szükséges egészségügyi oktatáson.

Oktatóábra a Heimlich-féle műfogásról.

Az orvos még hétfőn kapott szívrohamot cincinnati otthonában, ennek következményeibe halt bele szombaton.

A doktor a műfogás 70-es évekbeli feltalálása és elterjesztése előtt is bevezetett több újítást, a vietnami háborúban például több katona életét is megmentette az általa tervezett mellüreg-leszívó cső, 1955-ben pedig olyan műtéti technikát dolgozott ki, amivel eltávolítható a nyelőcső egy része, ezzel rengetegféle nyelőcsősérülést tett operálhatóvá, olyanokat is, amikkel korábban nem tudtak érdemben mit kezdeni az orvosok.

Heimlich azonban élete során rengeteg kritikát is kapott, egy kollégája, Dr. Edward Patrick azt állította, hogy ő a Heimlic-féle műfogás társfeltalálója, 2003-ban pedig megjelent egy tanulmány, ami szerint teljes egészében Patrick találta fel a technikát. (WPCO)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.