Meghalt Dr. Henry Heimlich, a Heimlich-féle műfogás megalkotója

GYÁSZ
2016 december 17., 19:19
comments 48

Szombaton, 96 éves korában meghalt Dr. Henry Heimlich, amerikai orvos, aki a róla elnevezett, félrenyelés okozta fulladás elleni műfogás feltalálásával vált ismerté. A fogást széles körben tanítják, Magyarországon is sokan találkozhattak vele, ha máshol nem, hát a jogosítvány megszerzéséhez szükséges egészségügyi oktatáson.

Oktatóábra a Heimlich-féle műfogásról.
photo_camera Oktatóábra a Heimlich-féle műfogásról.

Az orvos még hétfőn kapott szívrohamot cincinnati otthonában, ennek következményeibe halt bele szombaton.

A doktor a műfogás 70-es évekbeli feltalálása és elterjesztése előtt is bevezetett több újítást, a vietnami háborúban például több katona életét is megmentette az általa tervezett mellüreg-leszívó cső, 1955-ben pedig olyan műtéti technikát dolgozott ki, amivel eltávolítható a nyelőcső egy része, ezzel rengetegféle nyelőcsősérülést tett operálhatóvá, olyanokat is, amikkel korábban nem tudtak érdemben mit kezdeni az orvosok.

Heimlich azonban élete során rengeteg kritikát is kapott, egy kollégája, Dr. Edward Patrick azt állította, hogy ő a Heimlic-féle műfogás társfeltalálója, 2003-ban pedig megjelent egy tanulmány, ami szerint teljes egészében Patrick találta fel a technikát. (WPCO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.