Nagy földrengés volt a Csendes-óceán alatt

7,9-es erősségű földrengés rázta meg a Csendes-óceán térségét a Pápua Új-Guinea keleti részén található Tarontól körülbelül 46 kilométerre keletre - jelentette szombaton az amerikai földtani intézet (USGS).

A USGS honlapján közzétett adatok szerint a rengés fészke 103,2 kilométer mélyen volt, a tengerfenék alatt. A földtani intézet által közzétett térkép szerint a rengést a Latangai vagyis Új-Írország szigeten, illetve a szintén a Bismarck-szigetcsoporthoz tartozó Új-Britannia sziget keleti részén és a Bougainville sziget északnyugati csücskében is erőteljesen érezni lehetett, és a földmozgás az USGS becslése szerint ezekben a térségekben mérsékelt károkat is okozhatott.

Cunami veszélye azonban nem fenyeget - közölte a csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ, amely korábban arra figyelmeztetett, hogy az érintett térségben egyes helyeken 1-3 méteres, veszélyes szökőárhullámokra kell számítani. Szökőár-figyelmeztetést adott ki Twitter-oldalán korábban a szigetország katasztrófavédelmi minisztériuma is, ezt azonban 45 perccel később visszavonta.

A helyszínről továbbra sem érkezett hír károkról vagy esetleges áldozatokról. (MTI)