Elképzelhető, hogy Anne Frank csak véletlenül bukott le

Elvakíthatta a történészeket az, hogy eddig arra koncentráltak kutatásaikban, ki leplezhette le Anne Frank amszterdami búvóhelyét a Prinsengracht 263 szám alatti házban, állapította meg az amszerdami Anne Frank House egy frissen közölt tanulmányt kommentálva. A legújabb történeti kutatás most magának az elfogásnak a körülményeire koncentrált, és a holland rendőrség feljegyzései alapján arra a következtetésre jutott, hogy

a rendőrök valójában nem is zsidók után kutattak a házban.

A rendőrségi fejlegyzések szerint az augusztusi razzia, melynek során végül a házban rejtőző zsidókat is felfedezték, valójában feketézők ellen irányult. Két olyan feketéző ellen, akiket már korábban, 1944 márciusában egyszer már letartóztattak - és akiknek a letartóztatásáról Anne Frank is beszámolt a naplójában.

A kutatók szerint a legújabb feltevést támasztja alá az is, hogy az Anne Frankékat leleplező rendőrök nem a rendőrség zsidók után kutató egységéhez tartoztak, hanem pont ilyen feketézőket kerestek.

Ugyanakkor az is tény, hogy a házkutatás két órán át tartott, jóval tovább, mint egy átlagos, feketézők elleni akció. A kutatók így csak annyit mernek határozottan állítani, hogy Frank és családja eleve komoly veszélyben volt amiatt, hogy feketézőkkel éltek egy házban. De azt, hogy emiatt buktak-e le végül, vagy valaki mégis feldobta őket, további kutatásoknak kell majd megállapítaniuk. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.