Hét halott és több túsz egy jordániai lövöldözés után

külföld
2016 december 18., 18:41
comments 173

Eddig hét halottja, sok sérültje van annak a támadásnak, ami Jordánia déli részén, Karak város történelmi központjában történt vasárnap.

Azonosítatlan fegyveresek, első hírek szerint öten-hatan lehetnek, tüzet nyitottak a városban szolgálatot teljesítő, járőröző rendőrökre, ezután autóval elmenekültek, és a város központjában álló középkori várban barikádozták el magukat. Legalább négy rendőr és egy kanadai turista is meghalt.

Karak vára. Itt zárkóztak be a támadók. Fotó: Wikipedia
photo_camera Karak vára. Itt zárkóztak be a támadók. Fotó: Wikipedia

A legfrissebb értesülések szerint a támadók több turistát is túszul ejtettek, a hatóságok pedig körbekerítették a várat.

A jordán Al Ghad szerint 14-en rekedtek benn, de nem egyértelmű, hogy őket mind túszul is ejtették az ismeretlenek, akiket az ország ideiglenesen kinevezett kormányfője, Hani al-Mulki terroristának nevezett.

Egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, hogy terrorista támadás történt, mindenesetre Jordániában, ahogy megjegyzi a Guardian összefoglalója is, az utóbbi időkben mégis megszaporodtak az incidensek. Jordánok százai harcoltak az Iszlám Állam mellet Szíriában és Irakban és több ezren támogatják a terroristacsoportot a királyságban.

2015. novemberében egy jordán rendőr öt embert ölt meg egy Amman melletti nemzetközi rendőrképző központban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.