Már van játszótársa a Dallasnak a rájátszásban

sport
2016 december 18., 13:35
comments 20
Valami egészen különes dolog történt a labdával a seattle-i rúgó, Jon Ryan kezében. Csapata ennek ellenére is bejutott az NFL rájátszásába. Otto Greule Jr/Getty Images
photo_camera Valami egészen különes dolog történt a labdával a seattle-i rúgó, Jon Ryan kezében. Csapata ennek ellenére is bejutott az NFL rájátszásába. Otto Greule Jr/Getty Images


A Seahwks csütörtök esti, könnyed győzelmével már meg is van az idei rájátszás második résztvevője. A seattle-iek már biztos csoportgyőztesként várhatják az utolsó három fordulót, így a Dallas után másodikként kvalifikáltak. Azután a Dallas után, ami ugyan 11-2-es győzelmi mutatójával ligaelső és biztos résztvevője a rájátszásnak, de saját csoportjában még nem biztosította be a győzelmet.

Az NFL 15. fordulója és a szezon vége előtt három héttel ideje végignéznünk, mely csapatok játszhatnak majd a Super Bowlba kerülésért.

Ha már az NFC nyugati csoportjával kezdtük, folytassuk is azzal. Már csak azért is, mert itt a legtisztább a helyzet:

  • a Seattle biztos csoportelsőként továbbjutó;
  • a többieknek, így a szezon előtt Super Bowl-esélyesnek tartott Arizona Cardinalsnak meg már nincs esélyük a továbbjutásra.

A másik, már említett csoportban, az NFC keleti csoportában ennél egy cseppet összetettebb a helyzet. A Dallas ugyan fölényesen vezeti a ligát, de a New York Giants (9-4) még behozhatja a hátralevő időben. Nem lesz könnyű dolguk, mert miközben a Dallas a Tampa Bayt fogadja, a New York az NFC északi csoportját vezető Detroit Lionst fogadja. És bár a Lions irányítója lesérült, az idei tapasztalatok alapján nem mernék ellenük fogadni. A Detroit még a Dallasnak is hátra van, és a csoportrivális Philadelphia is közös ellenfél még a két csapatnak a hátralevő fordulókban. Ezen felül a New York még a Washingtonnal (7-5-1) is meccsel. Azzal a Washingtonnal, aminek még egész reális esélye van az egyik wild card-hely megszerzésére.

A Detroitra még kemény csaták várnak

Ha már annyit emlegettük a Detroitot, nézzük, mi a helyzet az NFC északi csoportjában. A Lions meglepetésre 9-4-re áll, de még egyáltalán nem garantált a továbbjutása. Egyrészt a horrorisztikus sorsolása miatt, mert a New York-i és dallasi vendégjáték után a zárófordulóban a Green Bayt (7-6) fogadja egy valószínűleg mindent eldöntő meccsen. Igen, jól látják. A borzalmas kezdés ellenére a Green Baynek még mindig van esélye a továbbjutásra, ahogy a szezont bravúrosan kezdő, de folyamatosan fogyatkozó Minnesotának (7-6) is. Pláne, hogy ennek a két csapatnak jóval könnyebb a sorsolása, a héten a Green Bay Chicagóba látogat, a Vikings pedig a nem túl acélos Indianapolist fogadja, hogy aztán a jövő héten egymás közt meccseljék le a csoporton belüli helyezésüket. Ha fogadni kéne, én a Green Bayre és Aaron Rodgersre tennék, a Lions helyében pedig a wild cardban bíznék.

Az NFC-ből már csak a déli csoport maradt, ahol mostanra sokat tisztult a kép. Két csapatnak van esélye a rájátszásra, a Falconsnak (8-5) és a Tampa Baynek(8-5), ezek közül a Falcons indul előnyből, mert míg a Tampa a Dallassal, az Atlanta a teljesen reménytelen San Franciscóval játszik vasárnap. A hátralevő két fordulóban pedig egymásnak adják a csapatokat, a Carolina és a New Orleans vár mindkettejükre.

Ami az NFC-ben a keleti, az az AFC-ben a nyugati csoport, vagyis innen juthat tovább akár három csapat is. A csoportot most az egymás elleni eredmények alapján a Kansas City (10-3) vezeti az Oakland (10-3) előtt, és a jelen állás szerint még a Denver (8-5) is továbbjutó helyen áll. Most vasárnap a Raidersnek lehet könnyebb dolga, az elég gyenge San Diegóhoz látogatnak, miközben a Chiefs a déli csoport elsőségért harcoló Tennesseet fogadja. Az utolsó két fordulóban mindkét csapat játszik még a szintén a továbbjutásért küzdő Denverrel is, úgyhogy itt még lehetnek izgalmak - bár azért meglepetés lenne, ha bármelyikük lemaradna a rájátszásról.

Gyilkos izgalmak északon és délen

Főleg azért, mert a KC-n és az Oaklanden kívül az egész AFC-ben csak a New Englandnek van tíz vagy több (több, 11) győzelme. A bostoniak ma a Denver ellen bebiztosíthatják a rájátszást, egyben nagy szolgálatot tehetnek a fenti két csapatnak is. Ebből a csoportból még a szombaton a New York Jetst kilapító, 9-5-re álló Miami is továbbjuthat szabad kártyával.

Az AFC déli csoportjában komoly izgalmak várhatók. A színvonal nem túl magas, de legalább kiegyenlített, így most az éppen csoportvezető Houston (7-6) és a Tennessee (7-6) mellett papíron még az Indianapolisnak (6-7) is van esélye a csoportgyőzelemre. Az már kevésbé valószínű, hogy a csoportmásodik szabadkártyát kapjon. Az AFC nyugati csoportjában viszont igazi öldöklés várható. Itt most a Pittsburgh van lépéselőnyben (8-5), de a Ravens (7-6) a nyomukban lohol, és még a Cincinattit (5-7-1) sem lehet teljesen leírni. Utóbbi sokat javíthat a helyzetén, ha ma győz a Pittsburgh ellen, bár ez elég komoly feladatnak tűnik azután, hogy a Steelers legendája, LeVeon Bell a múlt héten egymaga majd háromszáz jardot és három tédét futkározott össze, a védelem pedig annyira összerázódott, hogy az elmúlt négy fordulóban vezetik a sack-versenyt. A Ravens ma a mostanra teljesen összeomló Philadelphiát fogadja. A dogok itt Karácsony napján dőlhetnek el, amikor a Baltimore Pittsburghbe látogat.

Ünnepi hangulatban a csapatok, labdákkal kedveskednek egymásnak!

A hét nagy kérdése még, hogy a csapatok így, az ünnepek közeledtével ugyanolyan adakozók maradnak-e, mint az elmúlt héten. Akkor összesen 58 labdaeladást jegyezhettünk fel, az irányítók 35 interception mellett 11 labdavesztést is jegyeztek, amihez a csapattársaik még 12-t tettek hozzá. Ebben a fordulóban eddig két meccsen hat labdaeladásnál tartunk, Russel Wilson egy interceptiont adott be a közösbe, a Jets két irányítója, Bryce Petty és Ryan Fitzpatrick viszont hármat, és a miami csereirányító, Matt Moore is dobott egyet. Petty a két rossz passzt még egy fumble-lal is megtoldotta.

(A cikk megírásában a First Down örömteli módon gyarapodó csapata, ezúttal Meksz Dezső, Boka Tamás és Pngrácz Zoltán segítettek, köszönöm!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.