48 embert ölt meg egy „testápoló” Oroszországban

Tbg
külföld
2016 december 19., 19:04
comments 130

„Ó, szabadság, egyenlőség!
Ó, testvériség és édes semittevés! Ó, szent felelőtlenség!
Ó, népem életének legboldogabb órái:
az italboltok nyitásától a zárásig!”

(V. Jerofejev: Moszkva–Petuski)

48 emberrel végzett egy higiéniai termék, egy galagonya illatú testápoló Szibériában, Irkutszkban.

A testápolót ugyanis sokan megitták annak magas alkoholtartalma miatt, ám a folyadék nem etil-, hanem kifejezetten mérgező társát, metil-alkolholt (metanolt) tartalmazott.

Oroszországban a szegények régóta fogyasztanak élelmiszeripari alkohol helyett olyan magas alkohol tartalmú szereket, mint arcszesz, fagyállófolyadék, parfüm stb.

Csakhogy a mostani termékben, amelynek üvegcséjére rá is van írva, hogy 93%-os alkohol tartalmú (majdnem tiszta szesz), metilalkoholt volt.

Az áldozatok mind külön fogyasztották el a szert, kifejezetten szegények, élekoruk 35-55 év közötti.

A hatóságok megkezdték az üzletek polcairól a termék eltüntetését, Vlagyimir Putyin sajnálatos tragédiának nevezte az esetet.

Az arcszeszivás Oroszországban régi műfaj, a világirodalom egyik klasszikusa, Venyegyikt Jerofejev Moszkvi-Petuski című remekművében is számos különös koktéllal találkozik az ember, amelyek mindegyik tartalmaz valamilyen hozzávalót a fürdőszobából is.

A helyzet azonban a BBC tudósításra elég súlyos, mióta szankciók sújtják Oroszországot, és ezt leginkább a nagy szegénységben élők élik meg rosszul: 12 millióan ihatnak a becslések szerint ilyen szemetet.

Ezeket a szereket egyébként kissé hasonló módon árusítják, mint a Magyarországon is óriási divatba jött szintetikus füvet, a herbált, amelyet ugyan „füstölőként” árulnak, de nyilvánvalóan mindenki másra használja.

Ezen az oldalon például tisztálkodó szerekre egyáltalán nem hasonlító termékeket mutatnak be, mindenütt nagy betűkkel odaírva, mekkora az alkoholtartalma.

Dimitrij Medvegyev az ilyen termékek azonnali betiltását követelte a kormánytól. Helyettese korábban pedig arról számolt be, becslések szerint az alkoholfogyasztás 20%-át tisztálkodószerek és gyógyszerek fogyasztása teszi ki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.