18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Meghalt a lelőtt törökországi orosz nagykövet

Tbg
Terrorizmus
2016 december 19., 16:39
comments 699

Életét vesztette Andrej Karlov, Törökország orosz nagykövete, miután egy merénylő rálőtt Ankarában hétfőn este egy kiállítás megnyitóján.

Karlovot az eset után kórházba szállították, de a Ria Novoszti orosz hírügynökség szerint életét vesztette már a helyszínen.

A merénylőről az ankarai polgármester információi alapján úgy tudni, rendőr volt, rendőr igazolvánnyal lépett be a kiállításmegnyitóra, ahol a nagykövet beszélt. A Reuters úgy tudja, nem volt viszont szolgálatban.

Az eseményen nagy volt a médiaérdeklődés, ezért a merényletet és a merénylőt is rögzítették a kamerák.

Csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk a következő képsorok megtekintését:

Karlov pár perce már beszélt, amikor a támadó hátba lőtte, majd többször akkor is rálőtt, amikor már feküdt. Még három embert sebesített meg, majd összetört néhány képet is.

Később tűzharcba keveredett a kiérkező különleges erőkkel, lelőtték.

A 22 éves férfiről az ankarai polgármester adott hírt először. Török médiahírek szerint rendőrként dolgozott Ankarában, különleges műveletekben tevékenykedett.

A Telegraph szerint török és arab dialektusban beszélt: „Esküt tettünk, hogy mártírhalált halunk... Ez a bosszú Aleppóért és Szíriáért... Amíg nincsenek biztonságban, addig ti se érezzétek magatokat biztonságban”

Karlov kulcsszerepet játszott Oroszország és Törökország egyébként feszült viszonyában, ő volt például az, aki közvetített az orosz és török fél között Aleppo városának kiürítése ügyében, amit orosz segítséggel foglalnak el éppen a szír elnökhöz hű erők.

A merénylet (AFP PHOTO / Sozcu daily / Yavuz Alatan / Turkey )
photo_camera A merénylet (AFP PHOTO / Sozcu daily / Yavuz Alatan / Turkey )

A merénylet napokkal azelőtt történt, hogy a török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu Moszkvába utazott volna találkozni az orosz és az iráni külügyminiszterrel.

Ankara nem hagyja, hogy az orosz nagykövet elleni "hitvány terrorista támadás" aláássa a török-orosz barátságot, közölte a török külügyminisztérium hétfő este az MTI szerint.

Oroszország terrorcselekménynek minősítette az esetet, és az ENSZ biztonsági tanácsa elé tárja, jelentették orosz hivatalos források.

Karlov 1954-ben született, 1976-ban végzett a moszkvai nemzetközi kapcsolatok szakon, majd a kilencvenes években a külügyminisztérium diplomata akadémiáján tanult. 2001 és 2006 között észak-koreai nagykövet volt, 2013 óta dolgozott Ankarában.

Utoljára orosz nagykövetet valószínűleg elég régen, a XIX. században gyilkoltak meg.

Alexander Gribojedovot egy kebabárus dobta ki az ablakon, miután a feldühödött tömeg megrohamozta a teheráni orosz nagykövetséget. Gribojedov holttestét Puskin kutatta fel egy évvel később. (AFP/Guardian/FT/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.