Az ásotthalmi rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az ombudsman

jog
2016 december 20., 09:46
comments 133
Vona Gábor és Toroczkai László Jobbik-vezetők az ásotthalmi határ mentén.
photo_camera Vona Gábor és Toroczkai László Jobbik-vezetők az ásotthalmi határ mentén. Fotó: Vona Gábor/Facebook

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jelezte kedd délelőtt az MTI-nek, hogy az ombudsman kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál (Ab) az ásotthalmi rendelet megsemmisítését.

A jobbikos alelnök, Toroczkai László vezette önkormányzat által hozott rendelet értelmében a településen tilos

  • a mecset- és bármilyen egyéb hitéleti tevékenységre irányuló építmény építése, amely kisebbítené a településünk meglévő katolikus templomának jelentőségét,
  • közterületen a müezzin tevékenysége, mivel alkalmas a köznyugalom zavarására, továbbá alkalmas arra is, hogy a helyi lakosság körében félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltsen,
  • közterületen az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, ide értve az úgynevezett burkini viselése.

A biztos azt állapított meg, hogy "ezek a tilalmak a vallásszabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadságához kapcsolódnak, de érintik az egyenlő bánásmód követelményét is", márpedig alapjogokról van szó, azokat pedig csak törvény korlátozhatja, önkormányzati vagy egyéb rendelet nem.

Székely László szertefoszlatott minden kétségét, és jelezte, ez a szabályzás akkor is alkotmányellenesnek minősülne, ha egyébként azt törvény rendelné el.

Egyetlen jogalkotó sem teheti meg álláspontja szerint, hogy a müezzin betiltásával egy valláshoz, vagy akár világnézeti meggyőződéshez kapcsolódó magatartásformát korlátozzon. A vallásszabadság értelmezésében azt is jelenti, hogy tolerálni kell a vallási megnyilvánulásokat a más valláshoz tartozóknak is. Az arcot eltakaró öltözet viselésének tiltása esetében a rendelet "ellehetetleníti a lelkiismereti- és vallásszabadság gyakorlását", míg további rendelkezései a véleménynyilvánítás szabadságát sértik.

A rendelet általánosságban, értékalapon tiltja olyan vélemények kinyilvánítását, amelyek szoros viszonyban állnak az emberi méltósághoz való joggal, az egyenlő bánásmód követelményével, valamint a magán- és családi élethez való joggal,

tehát a véleménynyilvánításon keresztül több más alapjog is sérül a rendelet által, Székely ezért kérte az Alkotmánybíróságtól az önkormányzati rendelet mielőbbi megsemmisítését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.