Megijedtek, hogy a Népszavát is befalja a Fidesz, hát inkább eladták Puch Lászlónak

POLITIKA
2016 december 20., 12:11
comments 146

Közleményben jelentették be, hogy új tulajdonosa lett a korábbi Geomédia-lapoknak, így a Népszavának, a Vasárnapi Híreknek és a Szabad Földnek.

Csakhogy a tervekkel ellentétben a lapok mégsem ahhoz a liechtensteini céghez kerültek, akivel eddig tárgyaltak, mert gyanús lett, hogy a valódi vevő itt is egy fideszes vállakozó lenne.

A lapokat eredetileg a liechtensteini XXI. Century Invest AG vette volna meg, csakhogy menet közben kiderült, hogy a cég mögött Habony Árpád egyik hitelezője, Tombor András áll. Az Átlátszó derítette ki, hogy a liechtensteini céget Tombor ügyvédje, Illés Géza Márton képviseli Magyarországon. Így pedig már erős lett a gyanú, hogy a vásárlás mögött valóban a fideszes üzletember áll volna, ami az utóbbi időben nem tartogatott sok jót az ellenzéki szerkesztőségek számára.Tombor András Dubajban

Tombor az első Fidesz-kormányban Orbán Viktor biztonságpolitikai főtanácsadója volt, jelenleg az állami Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke, tavaly októberig a Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Tanács elnök is volt, és egy kockázati tőkével foglalkozó befektetési cég, a Morando résztulajdonosa.

A Geomédia most arra hivatkozva mondta fel a lapok eladásáról szóló a szerződést a XXI. Century Invest AG-vel, hogy az többszöri hosszabbítás után sem teljesítette a szerződés hatályba lépéséhez szükséges feltételeket.

De a Fidesz-közeliségre utalva hozzátették azt is, hogy „az októberi aláírás óta bekövetkezett események kiszámíthatatlansága, nem csak a lapok stabil finanszírozását nehezítették meg, de megkérdőjelezték a külföldi tulajdonos-jelöltek elkötelezettségét a lapok szellemiségének, közéleti-politikai irányultságának megőrzése mellett”.

A lapokat így végül a bécsi székhelyű Horizont Handels und Industrie AG-re adták el, amely Puch László volt szocialista pénztárnok és Simon Dénes tulajdonában áll.

Puch László a Népszava felé közelít.Puch László kedden már tájékoztatta is a lapok vezetőit a tulajdonosváltásról. A kiadó vezetését a jövőben a korábbi Geomédia-menedzsment látja el. Puch László közölte, hogy a szerkesztőségek önálló, független működését szerkesztőségi statútumban rögzítik, miszerint a tulajdonos a szerkesztőségi tartalomba semmilyen módon nem kíván beavatkozni, megóvja a független szellemi műhelyeket mindenféle politikai befolyástól, a szerkesztőségek számára teljeskörű szabadságot biztosít.

Az új tulajdonos tervei szerint a Szabad Föld megőrzi vezető pozícióját a hetilapok piacán, és folytatódik a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációja, aminek célja, hogy az integrált szerkesztőség megőrizze a Népszava baloldali-demokrata hagyományát és értékeit, ugyanakkor a megújult napilap képessé váljon a Népszabadság által hagyott űr betöltésére, az egykori Népszabadság-olvasók megszólítására is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.