Minden eddiginél nagyobbra nőhet Budapest szégyenfoltja

Budapest
2016 december 20., 10:04
comments 133

Szeptemberben még úgy volt, hogy csak új homlokzatot kap Budapest szégyenfoltja, az egykori SZOT-szálló budai panorámát több évtizede elrondító épületcsonkja. A hányatott sorsú, jelenleg éppen Wáberer György kormányközeli fuvarozómilliárdos tulajdonában álló ingatlan homlokzati koncepciójára akkor éppen pályázaton kerestek terveket. Azóta eltelt bő három hónap, és egy, a Pest Megyei Kormányhivatal egy VII. kerületi Nagydiófa utcai irodájában kifüggesztett határozatából - amit azért december 12. óta online is megtalálhat (.pdf), aki kitartóan keresi - kiderült, hogy

valóban új lesz a homlokzat, de annyira új, hogy a homlokzat mögötti épület is teljesen új lesz.

„A beruházás célja a több mint 20 éve üresen álló rózsadombi SZOT Üdülőszálló épületvázának teljes bontása, és egy új, a mostani épülettömeghez hasonló elrendezésű lakóépület felépítése" – áll a határozatban. Ami ebben a formában azért nem teljesen igaz, mert a„ mostani épülettömeghez hasonló elrendezés" megfogalmazás valójában egy

a mostani épületváznál nyolc (8) méterrel magasabb új épületet takar.

UPDATE 11:51: A végzés szerint a jelenleg álló épület legmagasabb pontja 174,94 méterrel van a tengerszint felett, a tervezett épület legmagasabb pontja 182,25 méterrel lesz a tengerszint felett, vagyis egészen pontosan 7,31 méterrel lesz magasabb.

Ha az új építésű társasházak 2,70-es belmagasságú standardjával számolunk, ez olyan, mintha még három szintet ráhúznának az épületre. Ez esetben erről nincs szó, a jelenlegi épületvázzal szemben a fő kifogás a szintek alacsony belmagassága volt, így az új épületben a méretnövekedés ellenére eggyel kevesebb, 8 szint lesz csak, mint a most még álló, 9 szintes vázban.

Az előzetes vizsgálati eljárás során kiadott határozatban foglaltak alapján az építtető nemcsak a felszerkezetet, hanem a terepszint alatti alagsori szerkezetet is teljesen visszabontja és újjáépíti, a mélygarázs területe 400 négyzetméterrel gyarapodhat, 144 beállósra tervezik.

A határozat alapján, bár az építkezés természetvédelmi területen, a fokozottan védett Molnár János-barlang, illetve a közeli gyógyfürdők, a Lukács és az Irgalmasok Veli bej fürdőjének gyógyvízforrásai felett zajlik,

környezeti hatásvizsgálatra mégsincs szükség.

A végzés szerint „az eljárásba bevont szakhatóság, valamint a Kormányhivatal az előzetes vizsgálat során a tervezett tevékenységgel kapcsolatban kizáró okot nem találtak, a környezetre gyakorolt hatást nem ítélték jelentősnek, így környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartották szükségesnek". De legalább azt „javasoltnak" érzik, hogy az építtető keresse meg a Foster Központ Nemzetközi és Világörökségi Főosztályát, mert bár a Rózsadomb Duna felőli oldala nem része a világörökségnek, „a helyszín a budai Duna-part panorámájának meghatározó, szerves eleme". Ahogy arról bárki meggyőződhet, aki a Margit híd környékén jár. (Via Szövetség a II. kerületért)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.