A gambiai elnök elvesztette a választást, de nem mond le, mert „nem gyáva”

külföld
2016 december 21., 22:39
comments 87

A gambiai elnök, Yahya Jammeh elveszítette az elnökválasztást, a kihívója, Adama Barrow több szavazatot szerzett. Barrow-t januárban iktatnák be, de a Gambiát 1994 óta vezető Yahya Jammeh azt mondja, ő bizony nem adja át a hatalmat, hiába vesztette el a választást.

„Nem vagyok gyáva. Nem lehet megfélemlíteni és a jogaimat nem sérthetik meg. Ez az én posztom. Senki nem veheti el tőlem ezt a győzelmet, csak a mindenható Allah.”

- ilyeneket mond az elnök. A térség több vezetője és más magas rangú afrikai politikusok is győzködték Jammeh-t arról, hogy adja át a hatalmat, mert így működik a demokrácia, az elnök egyelőre nem állt kötélnek.

Yahya Jammeh (BANGALY TOURE)
photo_camera Yahya Jammeh (BANGALY TOURE)

Az emberijogi visszaélései miatt sokat kritizált elnök december elején még elfogadta a választás végeredményét, aztán viszont december 9-én visszatáncolt. Azt mondta, mégsem ismeri el az eredményt, és bírósághoz fordul, mert szerinte a választáson sok volt a szabálytalanság.

A választáson győztes erők már azt is megígérték, hogy Yahya Jammeh ellen nem emelnek vádat semmilyen ügyben az elnökváltás után, hátha emiatt nem mer csak távozni az elnök a hivatalából, de egyelőre ennek sem volt hatása. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.