Sonkapara van Spanyolországban: most isszák meg a kevesebb disznóhús levét

gazdaság
2016 december 23., 06:14
comments 26

A 2011–2012-es válság alatt az ibériai sonka alapanyagát adó sertésből a visszaeső kereslet miatt kevesebbet neveltek, és most ennek a sertésnemzedéknek az évekig speciálisan érlelt húsát kellene fogyasztani karácsony alkalmából, csakhogy a kis kínálat nagyon megdrágította a jamón ibericót (30-50 százalékkal drágult 2012 óta) – írja a Világgazdaság.

Az ibériai sertéstenyésztők szövetsége (IPA) adatai szerint a főleg a portugál határ menti bükkösökben szabadon tartott ibériai feketekörmű (pata negra) sertés állományának ritkítása miatt a 2011-es 2,8 millió levágott állatból 2012-re félmillióval kevesebb lett. Tavaly már 3 milliót öltek le, de mivel a pincében legalább 3 évig kell szárítani a sonkát, még legalább 2 karácsony szűkös lesz.

Pedig Spanyolország a 41 milliárd eurós hitellel megerősített bankrendszerének és a gazdasági reformoknak hála jól áll, idén 3,2 százalék lehet a növekedés. Szerencsékre a karácsonyi rákból van dögivel.

Itthon a neten egy 8 kilós ibériai sonkát 80 ezer forintért lehet megvenni – írja a VG.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt