Sonkapara van Spanyolországban: most isszák meg a kevesebb disznóhús levét

A 2011–2012-es válság alatt az ibériai sonka alapanyagát adó sertésből a visszaeső kereslet miatt kevesebbet neveltek, és most ennek a sertésnemzedéknek az évekig speciálisan érlelt húsát kellene fogyasztani karácsony alkalmából, csakhogy a kis kínálat nagyon megdrágította a jamón ibericót (30-50 százalékkal drágult 2012 óta) – írja a Világgazdaság.

Az ibériai sertéstenyésztők szövetsége (IPA) adatai szerint a főleg a portugál határ menti bükkösökben szabadon tartott ibériai feketekörmű (pata negra) sertés állományának ritkítása miatt a 2011-es 2,8 millió levágott állatból 2012-re félmillióval kevesebb lett. Tavaly már 3 milliót öltek le, de mivel a pincében legalább 3 évig kell szárítani a sonkát, még legalább 2 karácsony szűkös lesz.

Pedig Spanyolország a 41 milliárd eurós hitellel megerősített bankrendszerének és a gazdasági reformoknak hála jól áll, idén 3,2 százalék lehet a növekedés. Szerencsékre a karácsonyi rákból van dögivel.

Itthon a neten egy 8 kilós ibériai sonkát 80 ezer forintért lehet megvenni – írja a VG.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.