Tíz év múlva újra megtörténhet a magyar futballcsoda, mert lehet, hogy 48 csapatos lesz a vébé

futball
2016 december 23., 17:38

Ha még emlékszünk, akkor az idei világraszóló Eb-siker is így jött össze: 16-ról 24-re kellett megemelni a létszámot, hogy végre ki tudjunk jutni. Létszámemelésre készülnek a világbajnokságon is: 32 helyett 48 csapatos gigatornát tervez a FIFA 2026-tól. Így pontosan negyven évvel az utolsó magyar világbajnoki szereplés (1986, Mexikó) után ismét lehet esélyünk vébén focizni.

Az AP amerikai hírügynökség hozzájutott a FIFA egy belső felméréséhez, amelyből kiderül, a legjobb és legjövedelmezőbb módon úgy bővíthetik 48 csapatosra a mezőnyt, hogy 16 darab háromcsapatos csoportot alakítanak ki. A 64 oldalas munkaanyagban az is szerepel: a FIFA illetékesei szerint a jelenlegi 32-es formátum biztosítja a legjobb minőségű futballt, de a bővítés életképes, mert nem kell jelentős engedményeket tenni sportszakmai szempontból.

Az elemzésben szerepel Gianni Infantino elnök korábban már ismertetett javaslata, miszerint a döntetlenre végződő csoportmeccseket tizenegyesekkel döntsék el. A FIFA a televíziónézőknek és a műsorszolgáltatóknak a kezdési időpontok rugalmassá tételével kedvezne, vagyis nem a helyi idő szerinti főműsoridőben rendeznék a találkozók többségét, hanem akkor, amikor az a legmegfelelőbb a két válogatott otthoni szurkolói számára.

Ezek a tervek a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornát biztosan nem érintik, az első a 2026-as világbajnokság lehet, amelyet így rendezhetnek meg. A nemzetközi szövetség számításai szerint a bevétel csaknem 20 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra nőhet. A költségek 300 millióval gyarapodhatnának, így elérhetnék a 2,3 milliárd dollárt, a lehetséges nyereség pedig 640 millió dollár lenne.

A szakanyag készítői ugyanakkor figyelmeztetik a tanács tagjait a január 10-én esedékes döntés előtt, hogy ne kizárólag pénzügyi megfontolások alapján szavazzanak. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a létszámemelés célja a labdarúgás további népszerűsítése lenne, ugyanakkor nem tartalmazza az európai szövetség (UEFA) szlovén elnöke, Aleksander Ceferin javaslatát, miszerint az újonnan létrejövő 16 helyből mind a hat kontinentális szövetség részesüljön.

A játék minőségének visszaesését a 211 tagországgal rendelkező FIFA úgy próbálja kiküszöbölni, hogy tízezer szimulációt végez el a világbajnoksággal kapcsolatban, és elemzi ezek eredményét.

Infantino a februári elnökválasztást megelőzően még a 40 csapatos torna ötletével kampányolt, később azt javasolta, hogy a 48 nemzeti együttesből 16 egy selejtezőforduló után essen ki és utazzon haza, majd a torna az eddigiekhez hasonlóan, 32 csapattal folytatódjon, most viszont már azt hangoztatja, hogy a 16-szor hármas formátum a legnépszerűbb opció. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.