54 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát karácsonykor egy második világháborús bomba miatt Augsburgban

külföld
2016 december 25., 20:17
comments 63

Hatástalanították vasárnap este a németországi Augsburgban talált világháborús bombát, amely miatt 54 ezer embert evakuálni kellett.

A brit légierő 1,5 tonna robbanóanyagot tartalmazó úgynevezett légiaknájának hatástalanítása csaknem négy órán át tartott, és a tervezettnél később kezdődött, mert elhúzódott az érintett mintegy 32 ezer lakás kiürítése.

A 3 méter hosszú, hordó alakú robbanószerkezetet még szerdán találták az augsburgi belvárosban egy építkezésen. Azért hatástalanították éppen egy ünnepnapon, mert a környéken számtalan üzlet és iroda van, valamint egy bevásárlóközpont és egy tömegközlekedési csomópont is, így munkanapon még bonyolultabb és költségesebb lett volna a kiürítés.

photo_camera Fotó: AFP

A helyszín körül másfél kilométer sugarú körben rendelték el a lakosság evakuálását. A műveletben 900 rendőr és 4000 mentős, tűzoltó és egyéb segítő vett részt. Ki kellett üríteni egy kórházat és több mint egy tucat idősotthont is. A betegek és az otthonok lakóinak szállításához több mint 200 mentőautó és betegszállító autót használtak a bajorországi városban.

Az augsburgi volt a legnagyobb evakuálási akció Németországban a második világháború óta. Az 54 ezer ember többségét rokonok vagy barátok fogadták be a robbanószerkezet hatástalanításának idejére, az önkormányzati menhelyeken alig ezren várakoztak.

A háztömbrobbantónak (blockbuster) is nevezett brit légiaknákat városok elleni bombázásokban használták. Az Augsburgban talált típus legkevesebb 100 méteres körben mindent megsemmisít, a robbanás által keletkezett lökéshullám pedig még akár kilométerekkel távolabb is betör ablakokat, feltép ajtókat és tetőket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.