Indiában pénz helyett ujjlenyomattal is lehet fizetni

külföld
2016 december 26., 15:26
comments 29

Újabb nagy lépést tett India afelé, hogy kiszorítsa a készpénzt a gazdaságból.

Az IDFC Bank elindított egy Aadhaar Pay nevű appot, hogy azok is, akiknek nincs okostelefonjuk, vásároljanak készpénz nélkül pusztán az ujjlenyomatukkal. A kereskedőknek csak le kell tölteniük az appot, és be kell szerezniük egy ujjlenyomat-leolvasót (már ha nincs olyan eleve telefonra), a vevőknek pedig meg kell adniuk a bank nevét, a bankhoz köthető, egyéni, ún. Aadhaar-számukat, illetve az ujjlenyomatukat.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkára elhelyezi ujjlenyomatát a Magyar Értékek térképen a harmadik Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár megnyitóján Békéscsabán 2015. június 12-én (Fotó: Rosta Tibor / MTI)
photo_camera V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkára elhelyezi ujjlenyomatát a Magyar Értékek térképen a harmadik Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár megnyitóján Békéscsabán 2015. június 12-én (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Indiában már több mint 1 milliárd embernek van Aadhaar-kártyája, ezzel ez a világ legnagyobb biometrikus személyazonosító rendszere. Az indiai kormány célja, hogy minden megtakarítási bankszámlához Aadhaar-kártyát kapcsoljanak, mivel most csak kb. 400 millió kártya tartozik az 1,12 milliárd bankszámlához.

Mivel a lakosság túlnyomó többsége még mindig írástudatlan, nem kapcsolódik az internetre, és nincs okostelefonja sem, a bankok abban bíznak, hogy így megkönnyítik nekik a kereskedelmet. 2016 harmadik negyedévének végén az 1,3 milliárd indiaiból csak kb. 268 milliónak volt okostelefonja, és ezek közül sem mind kapcsolódik a netre.

Márpedig erre egyre nagyobb szükség van, pláne azután, hogy a kormány hirtelen kivonta a forgalomból a két legnagyobb címletet, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot, egy csomó gondot okozva a lakosságnak.

Az új, ujjlenyomatos rendszert egyelőre csak száz-egynéhány helyen állították üzembe, tranzakciós adó nem terheli a vásárlást. Hogy mi védi az azonosító számukat és az egyébként könnyen hamisítható ujjlenyomatukat megadó fogyasztókat a visszaélésektől, arról a Mashable cikke nem tesz említést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.