A Google mostantól kiszűri a holokauszttagadást keresési találataiból

INTERNET
2016 december 27., 05:34
comments 58

Nemrég a Google tudomására jutott, hogy az angolul beírt "Megtörtént a holokauszt?" keresésre a legelső találat a Stormfront neonáci weboldalra mutat, ezért úgy döntöttek, úgy módosítják az algoritmusaikat, hogy az ilyen jellegű kérdésekre egyáltalán ne jelenjenek meg holokauszttagadó weboldalak.

A Gizmodo szerint a Stormfront azóta teljesen eltűnt a találatok közül, nálam valamiért látszik:

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem egyszerűen csak a Stormfrontot távolítják el a holokauszttal kapcsolatos találatok közül, de az ellenkezne a cég alapelveivel. A Google alapvetően nem távolít el semmit és nem szerkeszti a találatait, csak kivételesen szélsőséges esetekben, vagyis csak ha valami illegális, vírusos vagy egyéb módon sérti az alapelveiket.

Ezért tehát nem a találati listát szerkesztik, hanem azt az algoritmust, ami a találati listát létrehozza. A Google szóvivője tudatta, hogy küzdenek a problémával, és egyelőre nem állnak a helyzet magaslatán.

Szeretnék, ha a felhasználóik változatos, nem elfogult találatokat olvashatnának, de innentől kezdve igyekeznek úgy finomítani algoritmusaikat, hogy azok előnyben részesítsék a megbízható oldalakat. Vagyis úgy, hogy a Stormfronthoz hasonló, hazugságokat állító oldalak ne jelenjenek meg.

Egyébként ez elég nagy irányváltás a cégnek, hiszen 2008-ban a Google még úgy nyilatkozott, tetszik, nem tetszik, nem szerkesztik a találataikat, ezt dobta a gép.

A Gizmodo rámutat, hogy míg a Google már a "Gonoszak a zsidók?" és a "Gonoszak a muszlimok?" kérdésekre is finomította a talátatait, viszont ha arra keresünk rá, hogy "Alsóbbrendűek a feketék?", az első találat szintén a Stormfrontra vezet. A cég e probléma elhárításán is dolgozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.