A Google mostantól kiszűri a holokauszttagadást keresési találataiból

2016 december 27., kedd 5:34
58

Nemrég a Google tudomására jutott, hogy az angolul beírt "Megtörtént a holokauszt?" keresésre a legelső találat a Stormfront neonáci weboldalra mutat, ezért úgy döntöttek, úgy módosítják az algoritmusaikat, hogy az ilyen jellegű kérdésekre egyáltalán ne jelenjenek meg holokauszttagadó weboldalak.

A Gizmodo szerint a Stormfront azóta teljesen eltűnt a találatok közül, nálam valamiért látszik:

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem egyszerűen csak a Stormfrontot távolítják el a holokauszttal kapcsolatos találatok közül, de az ellenkezne a cég alapelveivel. A Google alapvetően nem távolít el semmit és nem szerkeszti a találatait, csak kivételesen szélsőséges esetekben, vagyis csak ha valami illegális, vírusos vagy egyéb módon sérti az alapelveiket.

Ezért tehát nem a találati listát szerkesztik, hanem azt az algoritmust, ami a találati listát létrehozza. A Google szóvivője tudatta, hogy küzdenek a problémával, és egyelőre nem állnak a helyzet magaslatán.

Szeretnék, ha a felhasználóik változatos, nem elfogult találatokat olvashatnának, de innentől kezdve igyekeznek úgy finomítani algoritmusaikat, hogy azok előnyben részesítsék a megbízható oldalakat. Vagyis úgy, hogy a Stormfronthoz hasonló, hazugságokat állító oldalak ne jelenjenek meg.

Egyébként ez elég nagy irányváltás a cégnek, hiszen 2008-ban a Google még úgy nyilatkozott, tetszik, nem tetszik, nem szerkesztik a találataikat, ezt dobta a gép.

A Gizmodo rámutat, hogy míg a Google már a "Gonoszak a zsidók?" és a "Gonoszak a muszlimok?" kérdésekre is finomította a talátatait, viszont ha arra keresünk rá, hogy "Alsóbbrendűek a feketék?", az első találat szintén a Stormfrontra vezet. A cég e probléma elhárításán is dolgozik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt