Meghalt Grespik László

GYÁSZ
2016 december 27., 16:13

Gaudi-Nagy Tamás jelentette be, hogy december 19-én hajnalban, 52 évesen meghalt Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője.

Gaudi a közleményében azt írta, hogy Grespik halála „felfoghatatlan és feldolgozhatatlan tragédia ez nemcsak családja, özvegye, Éva és két gyermeke, Etele és Anna számára, hanem nemzeti jogvédő közösségünk számára és az egész nemzet számára is”.

Grespik László 1964-ben született Sajószentpéteren. 1989-től ügyvédként dolgozott, majd 2000-től a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője volt. Médiaszerepléseivel gyakran vitákat váltott ki. Például örökre beírta magát a tévézés történetébe , amikor 2000-ben élő adásban dobálta meg kenyérrel a Nap-kelte riportereit.

Grespik 2000 áprilisában a Népszabadságnak azt mondta, hogy „neuralgikus pontnak érzem a bevándorlást. Tavaly több mint hatezer kérelmet nyújtottak be hozzánk, a túlnyomó többség Budapesten akar letelepedni. A kormánynak viszont az a szándéka – legalábbis a sajtóból erről lehetett értesülni –, hogy a népességfogyást nem betelepítésekkel, hanem a gyarapodás ösztönzésével kell ellensúlyozni”.

Majd ebben az évben az általa vezetett közigazgatási hivatal országonként csak húsz budapesti ingatlan vásárlását engedélyezte.

Amelyik állam polgárai ezt a keretet kimerítették, azoknak az év hátralévő időszakában már nem hagynak jóvá több tulajdonszerzést. Grespik László a közérdek sérelmével indokolta ezt a lépést. Szerinte Budapesten a külföldiek arányukhoz képest túlságosan sok tulajdont szereztek, és ezzel soha nem látott mértékben felverték az árakat. Szerinte az is sértette a közérdeket, hogy sokan nem lakhatás céljára, hanem befektetésként vettek ingatlant.

2001-ben többször is szerepelt az újságok címlapján, miután beperelte a Heti Hetest, mivel nem tetszett neki, amit ott hallott. A pert elvesztette. Azóta ügyvédként dolgozott, és több könyvet is kiadott. (Magyar Nemzet)