A Spiegel szerint a fedélzeti számítógép fékezte le a berlini vásárba hajtó kamiont

A fedélzeti számítógép automatikus baleset-megelőző rendszere állította meg azt a kamiont, amivel december 19-én a tömegbe hajtottak egy berlini karácsonyi vásáron - írja a Spiegel.

A magazin szerint a támadáshoz használt kamion kamerával és radarral felszerelt baleseti figyelmeztető rendszerrel rendelkezik, amely lefékezi a járművet, ha a vezető egy másodpercen belül nem reagál a figyelmeztető jelzésre. A Spiegel szerint a rendszer működésbe lépett, amikor a kamion nagy sebességgel az emberek közé hajtott, a fedélzeti számítógép így automatikusan teljes fékezést idézett elő.

Az összetört teherautó közvetlenül a terrortámadás után (Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

A Spiegel egy másik forrása szerint a feltételezett merénylő, a tunéziai Anis Amri a támadás előtt 21 perccel, 19:41-kor a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson írt egy társának, jelezve, hogy már a kamionban ül, és „minden rendben”. Arra kérte a testvérének nevezett társát, hogy imádkozzon érte, majd küldött neki egy fotót, amin a kamion kormányának és műszerfalának egy része látható.

A Berlin egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren elkövetett merényletben így is meghalt 12 ember – köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje, akivel Anis Amri egy fejlövéssel végzett –, és 53 ember megsebesült. A veszélyes iszlamistaként számon tartott elutasított menedékkérő ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt. (MTI)