A törökök és az oroszok megegyeztek egy szíriai tűzszünetben

háború
2016 december 28., 07:49
comments 24

A részletek nem nyilvánosak, de török források szerint orosz és török diplomaták elkészítettek egy tűzszüneti tervet, amit hamarosan ismertetnek a Szíriában harcoló felekkel.

Mivel az oroszok fontos támogatói a szír kormányerőknek, míg a törökök a szunnita felkelők támogatói, ezért van rá esély, hogy a terv átmegy ezeken a csoportokon.

A terv szerint december 29-én éjféltől a kormány hadserege (és az őket támogató orosz, iráni és libanoni erők), illetve a szunnita felkelők felfüggesztik az egymás elleni harcot. A tűzszünet nem vonatkozik az oroszok és törökök által terroristának minősített szervezetek elleni hadműveletekre, így például a kurdok vagy az Iszlám Állam elleni harcokra.

Al-Bab ostromlói, a törökök szövetségesei. Fotó: Huseyin Nasir / Anadolu Agency
photo_camera Al-Bab ostromlói, a törökök szövetségesei. Fotó: Huseyin Nasir / Anadolu Agency

Szerdán a török hadsereg és helyi szövetségeseik folytatták az Iszlám Állam által bírt al-Bab nevű város ostromát, és kora reggel már 44 védővel végeztek és 117-et megsebesítettek állításuk szerint. (reuters, tass)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.