Afrikai sertéspestis kórokozóját találták döglött vaddisznókban Kárpátalján

Afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki elhullott vaddisznók tetemeiből a napokban Nagyszőlősön.

Az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó tetemeiből vett mintákat a múlt hét végén küldték el vizsgálatra a lembergi (Lviv) regionális állatorvosi laboratóriumba, ahonnan szerdán jelezték, hogy az afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki – írta meg a goloskarpat.info nagyszőlősi hírportál, ami szerint ez az első eset, hogy afrikai sertéspestist regisztrálnak Kárpátalján.

A szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az ott tartott 4 vaddisznót és 6 malacot megsemmisítették, és a korábban elhullott állatok tetemeivel együtt elégették. A hatóságok szerint a fertőzési gócot lokalizálták, így az nem jelent további veszélyt, illetve 20 km-es körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát.

A lapnak egy szakember azt mondta, az afrikai sertéspestis kórokozóját valószínűleg az Ukrajna különböző vidékeiről érkező szállodavendégek hurcolták be Nagyszőlősre.

Az afrikai sertéspestis vírusa 2012-ben jelent meg Ukrajnában, Zaporizzsja környékén, és eddig az ország 14 megyéjében regisztrálták a betegséget. Júniusban az ukrán-magyar határtól 250 km-re fekvő Csernyivci megyében is kimutatták a veszélyes fertőzés kórokozóját. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.