Online böngészhető az az 1450 körül született francia könyv, amiben a legjobb ördögábrázolások szerepelnek

Az Oxfordi Egyetem kutatókönyvtárában, a Bodleian Könyvtárban őrzik azt a francia könyvet, ami becslések szerint 1450-1470 körül készülhetett, és ami a Le Livre de La vigne nostre seigneur címet viseli.

Egy albumformában kiadott értekezésről van szó, amit végig színes illusztrációk díszítenek, és minek témája Jézus szenvedéstörténete, feltámadása, valamint az Antikrisztus, a Végítélet, a Pokol és a Menny.

Ennyiben még nem is sokban különbözne a korszak átlagos műveitől, van viszont egy ok, amiért ennek a kötetnek rengeteg rajongója akad világszerte: szinte példanélküli, hogy mennyire gazdag, izgalmas és sokszínű démon- és ördögábrázolás van benne. Gyakorlatilag minden lapra jut egy démon, és nagyon változatos módon tesznek éppen rosszat.

A könyv egy 1823-as párizsi árverésen bukkant fel. Még rejtélyesebbé teszi, hogy szerzője sincsen, és azt is látni, hogy az illusztrációkat többen készítették benne. Ez az egyetlen ismert példány belőle.

A kötet számos oldala nagy felbontásban böngészhető az egyetem honlapján.

(via Dangerous Minds)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.