Kína kivégzi a civil szektort

külföld
2016 december 30., 21:53
comments 83

A központi hatalmat megerősítendő Kínában január elsejétől, mindenféle türelmi időszak nélkül hatályba lép a civil szervezetek működését szabályozó új törvény. Ez alapján a kínai civil szervezeteknek rendszeresen és részletesen be kell számolni terveikről a rendőrségnek. Továbbá támogatást csak államilag engedélyezett szponzoroktól fogadhatnak el.

Az engedélyezett szponzorok listáját viszont csak a múlt héten tették közzé, ezzel garantálva, hogy pár kivételtől eltekintve a Kínában működő több ezer külföldi non-profit szervezet egyike se tudjon megfelelni a törvényi előírásoknak. És mert türelmi időt sem adtak, így ezek működése január 1. után törvénytelennek minősíthető. Olyan szervezeteké is, mint a Greenpeace, az Oxfam, vagy a Ford Foundation.

A helyzetre reagálva a Financial Times értesülései szerint már több külföldi szervezet is kínai tevékenysége leépítésén gondolkozik, vagy ideiglenesen felfüggeszti működését. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.