Kína kivégzi a civil szektort

2016 december 30., péntek 21:53
90

A központi hatalmat megerősítendő Kínában január elsejétől, mindenféle türelmi időszak nélkül hatályba lép a civil szervezetek működését szabályozó új törvény. Ez alapján a kínai civil szervezeteknek rendszeresen és részletesen be kell számolni terveikről a rendőrségnek. Továbbá támogatást csak államilag engedélyezett szponzoroktól fogadhatnak el.

Az engedélyezett szponzorok listáját viszont csak a múlt héten tették közzé, ezzel garantálva, hogy pár kivételtől eltekintve a Kínában működő több ezer külföldi non-profit szervezet egyike se tudjon megfelelni a törvényi előírásoknak. És mert türelmi időt sem adtak, így ezek működése január 1. után törvénytelennek minősíthető. Olyan szervezeteké is, mint a Greenpeace, az Oxfam, vagy a Ford Foundation.

A helyzetre reagálva a Financial Times értesülései szerint már több külföldi szervezet is kínai tevékenysége leépítésén gondolkozik, vagy ideiglenesen felfüggeszti működését. (Via FT)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt