Oroszok hackelték meg Vermont elektromos rendszerét

Egy rosszindulatú szoftvert találtak pénteken egy számítógépen, ami Vermont egyik villamos közműjéhez, a Burlington Electrichez tartozik. A gyanú szerint emögött ugyanaz az orosz hackercsapat áll, ami az amerikai elnökválasztási kampányba is beavatkozott.

Christopher Recchia, Vermont közszolgálati osztályának biztosa azt mondta, a laptop nem volt rácsatlakozva a rendszerre, így az elektromos hálózat pénteken nem volt veszélyben.

A behatolást azután észlelték, hogy az Obama-kormány közzétette a hackercsoporthoz köthető kódot (pdf), amit csak Grizli Sztyeppeként emlegetnek, és ami alapján megtalálhatják a nyomaikat azokban a rendszerekben, amiket feltörtek.

Az nem egyértelmű, hogy a burlingtoni behatolók csak egyszerű tesztet hajtottak-e végre, vagy szabotálni is akarták az elektromos rendszert.

Egyre aggasztóbbak a hasonló támadások, hiszen sok közmű számítógépes hálózata elavult, azaz könnyebben feltörhető. Ukrajna nemrég szintén azzal vádolta Oroszországot, hogy behatolt az elektromos hálózatába, és néhány régióban lekapcsolta az áramot.

Update: a Washinton Post később pontosított, egyelőre nem világos, hogy orosz hackerek álltak-e a támadás mögött, ezt a hatóságok sem erősítették meg. A felhasznált malware-t ugyanis online bárki megszerezheti. (USA Today, Forbes)