2017 legyen a béke éve - kéri az új ENSZ-főtitkár

2017 január 1., vasárnap 7:21
53

A békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget első üzenetében vasárnap az ENSZ új főtitkára.

A január 1-én hivatalba lépett António Guterres azt mondta: kínozza a kérdés, hogyan segíthetne a számtalan háborús konfliktus áldozatául esett millióknak.

Szerinte ezeknek a háborúknak nincsenek győztesei, csak vesztesei. „Dollárok ezermilliárdjait költik a társadalmi és gazdasági alapok elpusztítására, a bizalmatlanság és a félelem spirálját növelve, s ez az ördögi kör több nemzedéknyi időre fennmaradhat. Teljes régiókban uralkodik el a bizonytalanság, és senki sem kerülheti el a globális terrorizmus új veszélyét” - állapította meg a volt portugál miniszterelnök a YouTube videomegosztó portálon négy nyelven közzétett üzenetében.

Az ENSZ egykori menekültügyi főbiztosa tűzszünetet sürgetett a harcmezőkön és a konfliktusok tárgyalásos megoldását szorgalmazta.

„Legyen 2017 a béke éve”

- kérte.

Guterres Ban Ki Munt váltotta vasárnap a világszervezet főtitkárának tisztségében, aki 2007. január 1. óta vezette az ENSZ-t. Ban Ki Mun szombat éjjel részt vett a New York-i szilveszteri ünnepségen, a Times Square-en, ő nyomta meg a visszaszámláló berendezés gombját. A kristálygömb hagyományos leeresztését idén több mint egymillió New York-i és turista tekintette meg. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt