Több tucatnyi halálos áldozata van az isztambuli terrortámadásnak

Az MTI szerint Isztambulban legalább 35-en meghaltak és 40-en megsebesültek egy híres szórakozóhely, a Reina ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban. A magyar hírügynökség ezt az isztambuli a város kormányzó, Vasip Sahin információra alapozza.

A BBC azonban mát legalább 39 halottól ír, akik közül legalább 16 külföldi állampolgár.

A kórházban kezelt sérültek száma pedig külföldi források szerint 69 fő.

AFP PHOTO / YASIN AKGUL

A Reina klub a Boszporusz európai partján van, és nagy szilveszteri bulit rendeztek itt, tele volt a hely. A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV navű tévécsatorna.

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg, szemtanúk például rendre 2 mikulásjelmezes fegyveresről beszéltek. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta.

A BBC vasárnap reggel azt írta, hogy a török hatóságok továbbra is vadásznak a merénylőre vagy merénylőkre.

A Reina klub a tenger felől. (AFP PHOTO / OZAN KOSE)

A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Kilétük ismeretlen, eddig senki sem vállalta magára a vérengzést.

A hatóságok ideiglenes, részleges hírzárlatot rendeltek el a nyomozás érdekében, és hogy megelőzzék a pánikot. A török kormány ilyenkor gyakran még a közösségimédia-szolgáltatásokat is blokkolja, emiatt viszont nagyon lassan terjednek a hírek, és többnyire csak olyan információ jut ki a nyomozásról, amit a török kormány jóváhagy.

Isztambulban a szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket. (MTI, BBC, Telegraph)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.