Megsérült egy rendőr, mikor időzített bombát próbált hatástalanítani egy firenzei neofasiszta könyvesbolt előtt

külföld
2017 január 01., 13:44
comments 129

Táskába rajtett, időzített bomba robbant vasárnap reggel Firenzében, egy olasz neofasiszta csoport által működtetett könyvesboltnál. A robbanásban egy helyi rendőr megsérült, mert hatástalanítani próbálta a robbanószerkezetet.

A rendőrnek amputálni kellett az egyik karját, és az egyik szermére valószínűleg teljesen megvakult.

A bombát egy járőrcsoport fedezte fel, ők értesítették a szakértőket. A sérült rendőr is a tűzszerészcsoport tagja volt, aki ugyan időben megérkeztek a helyszínre, de nem tudták hatástalanítani a szerkezetet mielőtt az időzítő működésbe lépett volna.

A rendőrség egyelőre nyomoz, nem tudni, ki helyezhette el a bombát. A könyvesbolt üzemeltetője, a CasaPound nevű neofasiszta csoport szerint ez egy év alatt már a harmadik merénylet a bolt ellen, és egészen biztosan politikai támadásról van szó.

photo_camera A CasaPound egyik felvonulása Nápolyban (Forrás: Wikipédia By Cassatonante - Own work, CC BY-SA 3.0)

A hetvenes és a nyolcvanas években Olaszországban viszonylag sok terrorcselekményt követtek el helyi szélsőbaloldali és szélsőjobboldali csoportok, nem ritkán épp egymás ellen. Az ilyen támadások azonban a kilencvenes évektől egyre ritkultak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.