Az iraki lány Németországba akart eljutni, de végül egy macedón határőr felesége lett

2017 január 3., kedd 20:46
71

A 35 éves Bobi Dodevski a szabadnapját is élvezhette volna azon az esős márciusi napon, amikor megismerte a feleségét. De végül nem maradt otthon, hanem beugrott kiváltani egy kollégája műszakját. A macedón határőr így találkozott a 20 éves Noora Arkavazival.

A lány Irak Diyala nevű tartományából érkezett a családjával, és Németországba tartottak. Március előtt is több alkalommal próbáltak átkelni a macedón határon, de nem sikerült nekik, Arkavazi pedig a hideg időben megbetegedett. Mivel a lány hat nyelven beszélt, a határon az angolul tudó Bobi Dodevskihez irányították.

  AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI Fotó: ROBERT ATANASOVSKI

A férfi rögtön észrevette, hogy a lány beteg, ezért riasztotta a Vöröskereszteseket. A határőr a BBC-nek azt mondta, hogy már akkor megfogta valami az iraki nőben, zavarba is jött, ezért a kollégái nevettek rajta, és gúnyolták is, hogy szerelmes lett.

Noora Arkavazi a felépülése után beállt a tabanovcei ideiglenes táborban dolgozó Vöröskereszt önkéntesei közé, és egyre többet beszélgetett a határőrrel. Ő is beleszeretett, a BBC-nek azt mondta, először az fogta meg, milyen jó érzés volt beszélgetni a figyelmes Dodevskivel, majd az, hogy a határőr milyen gyakran és könnyedén játszik a határon várakozó migránsok gyerekeivel, míg morózusabb kollégái inkább kerülik ezt.

Áprilisban a pár már együtt vacsorázott egy étteremben. Dodevski nagyon ideges volt, rengeteg vizet ivott, mire végül kinyögte, hogy szeretné, ha a lány hozzá menne feleségül. Arkavazi először azt hitte, a határőr viccel, de mikor tizedszerre ismételte el a kérést, végül igent mondott.

A pár kumanovói otthonukban (AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI) Fotó: ROBERT ATANASOVSKI

Mikor arról kérdezték a párt, miért történt ilyen hamar a lánykérés és az esküvő, azt mondták, azért, mert első látásra egymásba szerettek.

A kurd muszlim iráni és az ortodox keresztény macedón 120 vendég előtt esküdött a macedóniai Kumanovo kisvárosban.

Arkavazi családja azóta eljutott Németországba, de a lány maradt Macedóniában, és Dodevskivel meg a határőr három gyerekével Kumanovóban telepedett le. Hamarosan bővül is család, Arkavazi négy hónapos terhes. (BBC)