Mindenki zöldül 2017-ben a megújulók valódi aranykora jöhet

Napenergia
2017 január 03., 11:29
comments 69

Tipikus év végi, év eleji töltelékhír, hogy egy adott település, város, megye már lemondott a fosszilis tüzelőanyagokról, és csak megújuló forrásokra támaszkodva állít elő elektromos áramot.

De 2017 elejére gyanúsan sok lett az ilyen híradás. A megjelenő információkat szemlézve úgy tűnik tényleg küszöbön áll a nap és szélenergia aranykora.

Tegnap mi írtuk meg, hogy Dubajban megépül a világ legnagyobb passzívháza, ami komoly üzenet az olajban fürdő emírségtől, ahonnan egyre hangosabban kiabálják a világba, hogy nekik annyira már nem fontos a fekete arany.

A svédek vihart vetettek, szelet arattak

Közel 5,7 millió kilowattóra áramot termeltek a a helyi szélerőművek az elmúlt napokban, miután az Urd névre keresztelt vihar elérte az ország déli részét. Ezzel megdőlt a tavalyi 5,2 millió kilowattórás teljesítményrekord, a mostani eredmény azért is különösen fontos, mert ennyi áramot legalább hat atomerőmű állított volna elő, vagyis az ország energiaigényének nagy részét teljesen megújuló energiaforrásokból fedezték a svédek. (mno.hu)

Costa Rica főleg vízerőműveinek köszönheti, hogy már egy ideje megkapta a legzöldebb országnak járó plecsnit

2016-ban már alig használtak fosszilis energiahordozókat a villanyáram előállításához, az év 250 napján csak vízből, szélből, napból, és biomasszából nyertek ki energiát. Igaz ez inkább csak patyomkini eredmény, azért a fűtés, közlekedés, és a társadalom egyéb fogaskerekei igényelnek olajat, az ország összes energiaigényének 70 százaléka még innen származik.

A Google fullba nyomja a zöldet 2017-ben

2017-től a Google teljes egészében megújuló erőforrásokat használ majd működéséhez.

Ez viszonylag nagy mondás egy olyan cégtől, amely nagyjából 60 ezer beosztottat foglalkoztat, és a bolygó legnagyobb szerverparkját tartja fenn.

A 100 százalékos megújuló energia felhasználás nem azt jelenti, hogy a Google minden kilowatt energiát közvetlenül nap- és szélerőművektől vesz majd fel, hanem azt, hogy éves szinten annyi megújuló forrást vásárolnak, ami megfelel a működésük felhasználásához szükséges villamosenergia mennyiségének.

2016 végére a napenergia lett a legolcsóbb megújuló energiaforrás, megelőzve a szelet

A napenergia elért oda, hogy támogatás nélkül is elkezdi árban verni a szenet és a földgázt, a fejlődő országokban pedig az új napenergia projektek kevesebbe kerülnek, mint a szélenergia beruházások. - írta a portfolio.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.