Zambiában bevezették: havi egy szabadnap jár a nőknek a menstruáció miatt

Egészségügy
2017 január 04., 11:57
comments 388

Zambia lett az első ország a világon, ahol a dolgozó nők havonta egy nap szabadságot kapnak, hogy ne kelljen dolgozniuk, amikor a legkellemetlenebb számukra a menstruáció.

Az afrikai ország törvénye szerint büntethető az a munkaadó, aki nem adja ki a női munkavállaló által kért napot.

A nőknek nem kell előre bejelenteniük, hogy melyik napot akarják kivenni, és semmivel sem kell igazolniuk, hogy aznap tényleg megjött nekik. A törvény szerint az is elég, ha a kivenni szánt munkanap reggelén betelefonálnak a munkahelyükre.

Hivatalosan Anyák Napjának nevezik az így kivehető szabadnapot, de természetesen nem csak anyák jogosultak rá.

A 13 millió lakosú Zambiát a gyarmati időkben még Észak-Rodéziának hívták. Mozambik és Angola között, Afrika déli felén található, közvetlenül Kongó alatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.