Duterte azt akarja, hogy az amerikaiak helyett inkább az oroszok védjék meg őket

külföld
2017 január 06., 12:36
comments 67

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke reméli, hogy Moszkva lesz az országa új szövetségese és védelmezője. Az elnök, aki el akarja küldeni a náluk állomásozó amerikai csapatokat, pénteken Manilában üdvözölte az orosz flotta hadihajóit.

Miközben Eduard Mikhailov ellentengernagy kezeit rázta, azt mondta: „Isten hozott titeket, orosz barátaink. Bármikor kiköthettek nálunk, gyertek bármiért, játszani, feltölteni a tartalékaitokat vagy azért, hogy megvédjetek bennünket”.

Rodrigo Duterte és Eduard Mikhailov ellentábornagy - Fotó: AFP/Ted Aljibe
photo_camera Rodrigo Duterte és Eduard Mikhailov ellentábornagy - Fotó: AFP/Ted Aljibe
Miközben Duterte ilyen látványosan barátkozik Oroszországgal és Kínával, közben az ország hagyományos szövetségesével, az Egyesült Államokkal fel akarja mondani a katonai együttműködést.

A tervek szerint áprilisban Moszkvába utazik, tavaly decemberben pedig a védelmi miniszterét küldte az oroszokhoz, hogy a fegyvervásárlásról tárgyaljanak. Duterte azután fordult az orosz fegyverszállítmányok felé, hogy az egyik amerikai szenátor bejelentette, nem engedi, hogy kiszállítsák a Fülöp-szigeteknek azt a 26 ezer gépkarabélyt, amit megrendeltek, mert az üzlet csak tovább növelte volna a civil áldozatok számát az országban.Duterte már találkozott Putyinnal Limában - Fotó: AFP/Michael Klimentyev/SputnikMikhailov ellentengernagy nemrég azt nyilatkozta, hogy közös tengeri hadgyakorlatot szeretnének tartani a Fülöp-szigeteki flottával, hogy „segítsenek nekik a terrorizmus és a kalózok elleni küzdelemben”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.