Mészáros Lőrincék a saját pénzükből építenék fel a horvát nemzeti stadiont, miközben itthon minden futballklub stadionja közpénzből épült

Még egy éve sincs, hogy Orbán barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megvette az eszéki focicsapatot, Ivan Mestrovics társtulajdonossal máris körvonalazták az új stadion ötletét.

A horvát jutarnji.hr írta meg, hogy Mestrovic szerint nemcsak eszéki futballstadiont szeretnének, hanem azt remélik, hogy ez lesz A Horvát Nemzeti Stadion is, ami a 108 000 fős településen állhat.

A tervezet elküldték a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökének, Davor Sukernek és az UEFA-elnök Aleksander Ceferinnek, illetve kérik a horvát kormányt és a parlamentet, hogy támogassák a projektet.

Mestrovics szerint a klubjuk, az NK Osijek a költségek felét vagy akár kétharmadát is hajlandó állni.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a Felcsút-Kaposvár focimeccsen (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A rangado.hu idézi a horvát lapot, eszerint Mestrovics azt mondta: „Alapvetően 12 ezer főre tervezzük, de ha a kormánnyal és a szövetséggel sikerül megegyeznünk, 25-30 ezer fős lesz és a Groupama Arénához hasonlíthatjuk majd. Előbbi esetén a költségek 100 százalékát mi álljuk.”

Tehát miközben Magyarországon minden stadiont tao-pénzből, magyarul közpénzből építenek, főleg Mészáros Lőrinc, akinek a Puskás Akadémiája a legtöbb tao-pénzt kapta, addig külföldön a saját pénzüket fektetik be.

(Persze arról is lehet vitatkozni, hogy a saját pénzüknek milyen jellegét kellett, hogy elveszítse, mielőtt a sajátjuk lett.)

A jutarnji.hr is írt arról, hogy a magyar kormány a környező országokba nyújtandó támogatásának programja 163,3 millió eurós, azaz 50 milliárd 441 millió forintos, költségvetéssel fut, ebből kb. 2 százalék jut az NK Osijeknek.

Az Index felidézte, hogy a 2011-es népszámlálás szerint a 108 ezres Eszéken 0,91 százalék volt a magyar lakosság aránya, ami 979 fő.

Az NK Osijek legnagyobb támogatói egyébként a magyarországi közbeszerzéseken felhízlalt magyar cégek.