Annyira elszegényedett, hogy pénzzé tette Ezüst Medvéjét a 2013-as Berlinale legjobb férfi főszereplője

A boszniai Nazif Mujic a saját életéről szóló, Epizód egy vasgyűjtő életéből című film főszerepével nyerte el az egyik legnívósabb európai díjat a négy évvel ezelőtti berlini filmfesztiválon. Mostanra annyira elszegényedett, hogy kénytelen volt felajánlani a szobrocskáját némi pénzért cserébe.

Mujic 5000 euróért hirdette meg a díjat a neten, végül 4000 eurót, azaz úgy 1,2 millió forintot kapott érte Senadin Cosic svatovaci bártulajdonostól, aki segíteni akart az elszegényedett, egyébként cukorbetegségben szenvedő amatőr színészen.

A roma származású Mujic azt nyilatkozta, autóját már korábban eladta, mert ócskavasgyűjtésből nem tudja fenntartani háromgyermekes családját, így nem maradt más választása, mint pénzzé tenni a szobrocskát.

A díj eladásából befolyt pénzből közüzemi elmaradásait rendezte, ami részben a helyi elektromos művek felé állt fenn, a maradék pénzből pedig berlini buszjegyet vásárolt magának, hogy felhívja a figyelmet nehéz sorsára az idei fesztivál idején, és menedékjoghoz folyamodjon Németországban. Ezzel 2014-ben már egyszer próbálkozott, sikertelenül.

Mujic - aki a szerepért is mindössze 1350 eurót, tehát olyan 400 ezer forint körüli összeget kapott - díjához pénzbeli jutalmat nem kapott, és az utána várt filmszerepek is elmaradtak, így hamar visszatért Boszniába.

Danis Tanovic Epizód egy vasgyűjtú életéből című filmjét annak idején Oscar-díjra is jelölték. A mindössze 17 ezer euróból, bő 5 millió forintból (!) forgatott filmben, amely fikció és dokumentumfilm határán mozog, Mujic magát alakítja; az egy elszegényedett férfi kétségbeesett küzdelméről szól azért, hogy elvetélt felesége megfelelő orvosi ellátásban részesüljön. (AFP)