Egy év alatt majdnem harmadára csökkent a menedékkérelmek száma Németországban

Berlinben szelfizik egy menedékkérő Merkellel még 2015 szeptemerében. AFP PHOTO / DPA / BERND VON JUTRCZENKA

A német DPA hírügynökség lehozta a német bevándorlási hivatal (BAMF - Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) friss statisztikáit a 2016-os menedékkérelmekről. Jelentős visszaesést mutatnak a számok:

miközben 2015-ben még 890 ezren folyamodtak menedékkérelemhez Németországban, addig tavaly mindösszesen 320 ezret regisztráltak.

A visszaesés valószínűleg annak köszönhető, hogy a balkáni államok szigorúbb határvédelmi politikára álltak át egy év alatt, és működésbe lépett a megállapodás az Európai Unió és Törökország között is.

A tendencia egyértelmű és elég látványos is: míg januárban még 91 ezer kérvényt fogadott be a BAMF, decemberre 16 ezerig esett vissza ugyanez a mutató.

Ezzel párhuzamosan esett vissza az embercsempészet gyanúja miatt őrizetbe vett személyek száma is: a német belügy adatai szerint tavaly 906 elkövetőt fogtak el, ami komoly visszaesés az egy évvel korábbi 3370-es számhoz képest.

A 906 jelentős része az osztrák-német határnál tevékenykedett, ezen a vonalon 481 csempészt kapcsoltak le a hatóságok. (EBLNews via DPA / MTI)