Meghalt Hásemi Ráfszandzsáni, volt iráni elnök

Hasem Rafszandzsáni. Fotó: Ilhan Kuyucu / Anadolu Agency

82 éves korában meghalt Hásemi Ráfszandzsáni egykori iráni elnök. Szívpanaszokkal vitték kórházba vasárnap este, nem sokkal később meghalt. Halálhíréről az iráni állami hírügynökség számolt be.

Rafszandzsani 1989 és 1997 között volt Irán elnöke. 2005-ben vereséget szenvedett Mahmud Ahmadinezsád ellen az elnökválasztáson. Noha tagja volt a vallási elitnek, pragmatikus konzervatívként tartották számon, akiben a nyugati nagyhatalmak vezetői közül is többen lehetséges szövetségest láttak.

2007 és 2011 között a legbefolyásosabb politikai és vallási vezető személyéről döntő Szakértői Gyűlést vezette.

2013-ban aztán az Őrök Tanácsa nem járult hozzá ahhoz, hogy újra megméresse magát az elnökválasztáson, ami már csökkenő politikai befolyását mutatta. Ráfszandzsáni ezt nehezen viselte: reformistaként kritizálta az országvezetést, és végül a későbbi győztes Hasszan Rouhanit támogatta a versenyben.

Kettejüknek bensőséges kapcsolata volt, Rouhanit látták is a teheráni kórházban, ahol Ráfszandzsáni vasárnap este meghalt. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.