Meghalt Hásemi Ráfszandzsáni, volt iráni elnök

gyász
2017 január 08., 17:50
comments 103
Fotó:  Ilhan Kuyucu / Anadolu Agency
photo_camera Hasem Rafszandzsáni. Fotó: Ilhan Kuyucu / Anadolu Agency

82 éves korában meghalt Hásemi Ráfszandzsáni egykori iráni elnök. Szívpanaszokkal vitték kórházba vasárnap este, nem sokkal később meghalt. Halálhíréről az iráni állami hírügynökség számolt be.

Rafszandzsani 1989 és 1997 között volt Irán elnöke. 2005-ben vereséget szenvedett Mahmud Ahmadinezsád ellen az elnökválasztáson. Noha tagja volt a vallási elitnek, pragmatikus konzervatívként tartották számon, akiben a nyugati nagyhatalmak vezetői közül is többen lehetséges szövetségest láttak.

2007 és 2011 között a legbefolyásosabb politikai és vallási vezető személyéről döntő Szakértői Gyűlést vezette.

2013-ban aztán az Őrök Tanácsa nem járult hozzá ahhoz, hogy újra megméresse magát az elnökválasztáson, ami már csökkenő politikai befolyását mutatta. Ráfszandzsáni ezt nehezen viselte: reformistaként kritizálta az országvezetést, és végül a későbbi győztes Hasszan Rouhanit támogatta a versenyben.

Kettejüknek bensőséges kapcsolata volt, Rouhanit látták is a teheráni kórházban, ahol Ráfszandzsáni vasárnap este meghalt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.