Letartóztatták a Volkswagen egyik vezetőjét az Egyesült Államokban

Oliver Schmidt jelenleg a VW amerikai compliance irodáját vezette, szombaton vette őrizetbe az FBI. A férfi ellen polgári perek is indultak, mivel a gyanú szerint komoly szerepe volt a kibocsátási tesztek meghamisításának elfedésében.

A letartóztatás épp akkor történt, amikor a német autóvállalat viszonylag közel került ahhoz, hogy megállapodjon az amerikai hatóságokkal, beismerve a csalást és kártérítést vállalva.

SAUL LOEB / AFP

A VW megerősítette a letartóztatás hírét. Schmidt a mérnöki és környezetvédelmi részleget vezette az Egyesült Államokban 2014-től 2015 elejéig.

A német vállalat 2015 szeptemberében ismerte el, hogy összesen 11 millió autóba telepítettek olyan szoftvereket, melyek kisebb károsanyag-kibocsátást mutattak a laborokban. Elsőnek 2014 márciusában egy nonprofit szervezet, a International Council on Clean Transportation tanulmánya utalt arra, hogy a vállalat járművei a megengedettnél sokkal nagyobb mértékben szennyezik a levegőt. (Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.