Óriásit sumákolt Rétvári Bence arról, hogy miért fizeti ki a kormány a roma önkormányzat csalás miatt keletkezett adósságának nagyobbik részét

bűnügy
2017 január 9., 15:30
comments 188

Karácsony előtt pár nappal derült ki, hogy a kormány kifizeti a roma önkormányzat csalás miatt keletkezett adósságának nagyobbik részét: „speciális támogatás" címén az Országos Roma Önkormányzatnak 1,3 milliárd forintot ítéltek meg a számukra.

A sokáig Farkas Flórián fideszes képviselő által vezetett szervezetnek 1,6 milliárdnyi adófizetői forintot kell visszafizetnie az Emminek, miután azt szabálytalanul, magyarul csalással költötték el a Híd a munka világába programban. Ezen felül 500 millió forinttal is tartoznak minisztériumoknak, cégeknek és ügyvédi irodáknak, így az ORÖ-nek összesen 2,1 milliárd forintot kell visszafizetnie.

photo_camera Orbán Viktor és Farkas Flórián, az ORÖ korábbi vezetője (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Az LMP képviselője, Hadházy Ákos ezért írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy mégis "mire kapott az ORO 1,3 milliárd költségvetési támogatást?".

Balog Zoltán megbízásából a kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt, és spoiler: értelmezhetetlen zagyvaságot.

Rétvári válasza egész pontosan így néz ki teljes terjedelmében:

"Magyarország Kormánya 1,3 milliárd forint erejéig átvállalja az Országos Rom a Önkormányzat (ORÖ) adósságát az önkormányzat működőképességének fenntartása érdekében. A Kormány 2010 óta több mint 1200 milliárd forint összegben vállalta át a települési önkormányzatok adósságát. Az ORÖ korábban megállapított szabálytalanságaival szemben továbbra is folytatódik a vizsgálat. Az ORÖ a fennmaradó adósságát magasabb törlesztőrészlettel és fennálló ingatlanvagyonának fedezetével törleszti . Az ORÖ elnöke segítséget kért adósságrendezési szakértő bevonásához."

Azaz igen, a kormány megdobja 1,3 milliárd forinttal a csalás miatt anyagi nehézségekkel küzdő ORÖ-t, de amúgy 2010 óta 1200 milliárd forint összegben vállalták át települési önkormányzatok adósságát.

Hogy a két állításnak mi köze van egymáshoz, arról elképzelésünk sincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt