Andy Vajna megszabadult az eximbankos hitelétől

gurítás
2017 január 10., 08:30
comments 31

A Világgazdaság úgy tudja, a TV2 lecserélte az állami tulajdonú Eximbanktól kapott hiteleit, így a lap szerint az állami bank helyébe egy kereskedelmi bank lépett. A lap szerint új hitelszerződéseket még tavaly decemberben aláírták.

Andy Vajna tévéje majdnem nyolcmilliárd forintot szedett össze az Eximbanktól, ami elvileg korábban az Exim kifejezetten az exportot támogatta.

Első lépésben az állami bank még 2015 novemberében 21 millió eurót, azaz 6,72 milliárd forintot adott a TV2 tulajdonosának, a Magyar Broadcasting Co.-nak a televízió megvásárlásához.

Azt, hogy Vajna pénzt kaphasson az exportbanktól a csatorna megvásárlására, egy 2013-as kormánypárti törvénymódosítás tette lehetővé.

Ezután tavaly áprilisban a TV2 Média Csoportot újabb 1,2 milliárd forinttal tolta meg az Eximbank.

Ezzel az állami bank lényegében megelőlegezte a TV2 reklámpiaci bevételeit, azaz forgóeszközhitelt adott a tévétársaságnak. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Az állami hitelek után a csatorna turbó fokozatra csavarta a kormánypropagandát a híradásaiban. Ugyanakkor Szijjártó Péter még az év elején is arról beszélt, hogy a TV2 megvásárlása nem érintett közpénzt, és neki a bankot felügyelő miniszterként csak a 20 milliárd feletti hiteleknél van beleszólása.

A cégcsoport struktúrája is megváltozott az év végén. A cégbíróság 2016. december 31-i hatállyal bejegyezte a TV2 Kft. és az Interaktív Kft. összeolvadását a TV2 Média Csoport Zrt.-be, így a cég az év elejétől TV2 Média Csoport Zrt. néven folytatja tevékenységét. A TV2 Zrt. élén egy öttagú igazga­tóság áll, amelynek elnöke Andy Vajna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.