Kitiltásokkal válaszolt az amerikai kormány az orosz hackertámadásokra

külföld
2017 január 10., 07:52
comments 20

Barack Obama kormánya a távozás előtt tiltólistára tett öt magas beosztású orosz állampolgárt, akik így most nem utazhatnak be az Egyesült Államokba. A befenyítés azután jött, hogy bizonyítékok kerültek elő arról, hogy az orosz titkosszolgálatok beavatkoztak az amireikai elnökválasztásba. Ugyanakkor az amerikai hatóságok tagadták, hogy közvetlen összefüggés lenne a kitiltások és a hackertámadások között.

Alekszandr Basztrikin - Fotó: AFP/Sergey Guneev / RIA Novosti / Sputnik
photo_camera Alekszandr Basztrikin - Fotó: AFP/Sergey Guneev / RIA Novosti / Sputnik

Emberi jogsértés miatt kitiltották az Egyesült Államokból többek között Alekszandr Basztrikint, az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság elnökét. Basztrikin ezzel a Magnyickij-listára került fel, ami azt jelenti, hogy az azon szereplőket az Egyesült Államokba való beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtják. A feketelistára felkerült továbbá Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun is, akiket a Litvinyenko-gyilkossággal gyanúsítanak.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg Londonban. A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a 43 éves volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Lugovojjal és Kovtunnal találkozott.

Basztrikin mellett a felkerült rá Sztanyiszlav Gorgyijevszkij, az Nyomozó Bizottság egy munkatársa, valamint Gennagyij Plakszin, a 2008-ban megszűnt Unyiverszalnij Bank Szberezsennyij (Univerzális Takarékbank) volt vezetője. A bank a Hermitage Capital körüli korrupciós botrány gyanújába keveredett.

A jogszabályt Szergej Magnyickij orosz ügyvédről nevezték el, aki tisztázatlan körülmények között, 11 hónap fogva tartás után, 2009 novemberében orosz börtönben halt meg. Magnyickij a Hermitage Capital amerikai befektetési alapnak dolgozott, s azután vették őrizetbe, hogy orosz rendőröket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval, az alap pénzének ellopásával vádolt meg egy vizsgálat folyamán tett vallomásában. Magnyickijt adócsalás vádjával vették őrizetbe 2008 őszén, de a tárgyalást nem érte meg. Az orosz sajtóban is megjelent hírek szerint a börtönben agyonverték. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.