Semmit nem bánt meg a charlestoni mészáros

bűnügy
2017 január 10., 19:09
comments 141
Dylann Roof szeretett fegyverekkel pózolni - Fotó: AFP / LASTRHODESIAN.COM /
photo_camera Dylann Roof szeretett fegyverekkel pózolni - Fotó: AFP / LASTRHODESIAN.COM /

Utoljára hallgatta meg a bíróság a kilenc fekete legyilkolása miatt ítéletre váró 22 éves Dylann Roofot.

Roof 2015 júniusában Charlestonban, egy döntően feketék lakta városnegyed metodista templomába rontott be fegyverrel a kezében, és nyitott tüzet az ott lévőkre. Nem sokkal később a rendőrök elfogták az elkövetőt.

A gyilkos, mint később kiderült, gyakran pózolt fegyverekkel saját képein, állítása szerint pedig azért ölt, mert feketék rendszeresen követnek el bűnöket fehérek ellen, és ezt akarta megbosszulni.

Loretta Lynch államügyész májusban halálbüntetés kiszabását kérte Roofra, aki egy percre sem tagadta, hogy gyűlöletből, rasszista indíttatásból cselekedett. A tettes elutasította a jogi védelmet, harminchárom pontban találták bűnösnek.

A bíróság az utolsó meghallgatás után dönt arról, hogy életfogytiglani börtönt vagy halálbüntetést állapít meg büntetésként. Roof utolsó megszólalásában azt mondta, nem tudja, miért volna jó, ha életfogytiglani büntetést kérne halál helyett. Nem mutatta lelkiismeretfurdalás nyomait, sőt azt mondta a bíróság előtt,

"még most is úgy érzem, meg kellett tennem",

és azzal magyarázta tettét, hogy "akik ténylegesen gyűlölnek valakit legbelül, azoknak általában jó okuk van így tenni".

Az ügyészek azért kértek halálbüntetést az elkövetőre, mert - miközben ajtót nyitottak neki a hívők a metodista templomban - ő gyűlöletből cselekedett. Roof azt mondta, az ügyészek mutattak gyűlöletet azzal, hogy halálbüntetést kértek rá.

Kilencen haltak meg Charlestonban, hárman élték túl a templomi támadást. (Time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.